zamysleni-nad-urovnanim-sporu-amd-vs-intel
Novinka Zamyšlení nad urovnáním sporu AMD vs. Intel

Zamyšlení nad urovnáním sporu AMD vs. Intel

FidoUncle

FidoUncle

13. 11. 2009 12:39 15

Včera jsme přinesli informaci o mimosoudním vyrovnání mezi společnostmi Intel a AMD. Zde je lehké zamyšlení, co to může znamenat pro budoucnost obou firem. 

Reklama

Intel se s AMD dohodl na mimosoudní kompenzaci ve výši 1,25mld. USD a vzájemném licencování technologií po dobu dalších pěti let. Pro AMD se to jeví jako vítězství, kdo je doopravdy vítězem je však trochu sporné. Z krátkodobého hlediska tyto peníze jistě AMD pomohou. AMD tak bude moci rychle umořit více než třetinu svého 3,2mld. USD dluhu a získá větší důvěru investorů. Ti reagovali kladně již včera, kdy se akcie AMD obchodovaly o 21% výše než předchozí den.

Zamyšlení nad urovnáním sporu AMD vs. Intel
i Zdroj: PCTuning.cz

Ovšem z dlouhodobého hlediska můžeme za vítěze považovat spíše Intel. AMD pro příští rok nechystá žádnou zásadní změnu na procesorovém poli. Novinkami budou pouze šestijádrové Thubany a nová revize jádra Deneb. Obojí stále na 45nm. Proti Intelu s jeho současným a připravovaným 32nm arzenálem to však pravděpodobně stačit nebude. AMD tak má před sebou v oblasti CPU těžký rok.

Pro Intel má mimosoudní vyrovnání pozitiv mnohem více. Nebude se opakovat miliardová pokuta, kterou byla firma postižena v EU a která jí hrozí v USA a dalších zemích. AMD by si pravděpodobně na své časem stejně přišlo, takže by Intel celá kauza nevyšla “pouze” na něco přes 2mld. USD, ale možná dokonce na dvojnásobek této částky. Některé komentáře dokonce paradoxně tvrdí, že pro Intel bylo nutností poskytnout AMD tak potřebnou hotovost. Kdyby AMD zbankrotovalo, Intelu by hrozilo rozdělení antimonopolními úřady USA a EU. V minulosti byla takto rozdělena například mamutí AT&T.

I tak se stále jedná o WinWin řešení. A taková jsou nejlepší! Co si myslíte vy?

Zdroj: www.fudzilla.com

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama