nvidia-nebude-spolupracovat-s-globalfoundries
Novinka nVidia nebude spolupracovat s Globalfoundries

nVidia nebude spolupracovat s Globalfoundries

Michal Kleman

Michal Kleman

10. 11. 2009 17:02 4

 I přes to, že se objevují zprávy o neveselé výtěžnosti 40nm procesu u TSMC se nVidia nehodlá otočit na Globalfoundries.

Reklama

Čtyři měsíce po potvrzení vyjednávání s novým hráčem na poli smluvního výrobce čipů CEO nVidie, Jen-Hsun Huang, oznámil, že s Globalfoundries spolupracovat nebudou. Společný podnik AMD a ATIC je pro nVidii nepřijatelný. "Glabalfoundries je továrna AMD, že ano? Ano, je to továrna AMD, naší strategií je TSMC," prohlásil Jen-Hsun Huang v rozhovoru pro Cnet News. Od původního záměru je to zvrat o 180 stupňů, ještě před několika měsící Huang prohlásil, že jde o jednu z nejlepších továren s "pokročilou a výbornou výrobní technologií" a nVidia "skutečně uvažovala o navázání spolupráce."

nVidia nebude spolupracovat s Globalfoundries
i Zdroj: PCTuning.cz

Globalfoundries patří do aliance okolo IBM, která používá odlišné výrobní postupy, než TSMC. nVidia již měla s postupy IBM potíže, konkrétně v roce 2004, kdy IBM nezvládalo dodat dostatek čipů NV40. Na druhou stranu, Globalfoundries mají v součastnosti pouze tři zákazníky (AMD, ARM a STM), takže požadavky nVidie by zde mohly být uspokojeny. Navíc mnohé zprávy tvrdí, že TSMC mají se 40nm postupem značné problémy (ačkoliv oficiální stanovisko TSMC tvrdí, že výtěžnost je v pořádku - přesahuje prý 60%)

nVidia nebude spolupracovat s Globalfoundries
i Zdroj: PCTuning.cz

V rozhovoru Huang také vyvrátil možnost, že by nVidia vyráběla vlastní procesory. "Strategie nVidie je velice jasná, budu úplně přímý. Momentálně se soustředíme na visuální a paralelní výpočty více, než kdy jindy. Naší strategií je prosadit GPU do všech možných platforem, GPU v serverech pro paralelní výpočty, pro superpočítače - a "cloud-computing" má s našimi GPU skvělou perspektivu," uvedl.

Podle X-Bit Labs 1, 2 a Cnet News

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama