siri-se-prvni-cerv-pro-iphone
Apple Novinka Šíří se první „červ“ pro iPhone

Šíří se první „červ“ pro iPhone

Martin Stančík

Martin Stančík

9. 11. 2009 19:52 1

Novému internetovému červu se podařilo něco, co si Apple jistě pochvaluje - "trestá" vlastníky ilegálně odblokovaných iPhonů.  

Reklama

Podle bezpečnostní společnosti Sophos nový virus dělá uživatelům iPhonů v telefonu "neplechu" tím, že jim například mění wallpapery na obrázky zpěváka Ricka Astleyho. A vypadá to, že červ dělá mnohem víc, než že se jen rozesílá na všechny ostatní "jailbreaknuté" iPhony v telefonním seznamu uživatele. Červ může infikovat jakéhokoli uživatele, který si svůj iPhone odemknul (proti vůli Apple) a má na něm nainstalováno SSH z nezměněným heslem. Heslo na iPhonu s jailbreakem je standardně nastaveno na "alpine" a uživatelé jej mohou jednoduše změnit pomocí volně dostupné aplikace MobileTerminal.

Šíří se první „červ“ pro iPhone
i Zdroj: PCTuning.cz

Zatím se červ "Rick Astley" objevuje jen v Austrálii - o podobné překvapení však nebyli ochuzeni ani evropští vlastníci jailbreaknutých iPhonů, a to když minulý týden nizozemský hacker rozeslal stovkám z nich zprávu, podle které mu měli zaplatit pět euro. Stejně jako červ "Astley," i hacker využil toho, že mnoho uživatelů si nemění v iPhonu výše popsané heslo. Hacker již s rozesíláním zpráv s žádostí o zaplacení přestal a zveřejnil na internetu návod, jak svůj odemknutý iPhone ochránit. I když jde zatím jen o nevýznamné incidenty, je jen otázkou času, kdy se na světě objeví červ, který bude díry v iPhonech využívat úplně jinak.
 

Zdroj: DailyTech

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama