windows-7-blokuji-2-z-10-skodlivych-programu
Novinka Windows 7 blokují 2 z 10 škodlivých programů

Windows 7 blokují 2 z 10 škodlivých programů

Martin Stančík

Martin Stančík

5. 11. 2009 20:56 15

Podle bezpečnostní společnosti Sophos funkce User Account Control (UAC) integrovaná v novém operačním systému od Microsoftu nezachytí 8 škodlivých programů z 10.  

Reklama

Jednou z velmi nepopulárních funkcí Windows Vista byla User Account Control (UAC). Mnoho uživatelů se jednoduše ptalo "proč musí svému počítači povolovat každou banální akci." Někteří zkušenější uživatelé ji naopak ocenili, neboť měli větší kontrolu nad bezpečnostní systému. U Windows 7 Microsoft slíbil, že se v tomto směru vydá cestou operačního systému OS X a varovná okna UAC se v nových Windows budou objevovat co možná nejméně. Mnoho bezpečnostních společností si však na tento přístup Microsoftu stěžovalo, neboť softwarový gigant chtěl, aby se nezobrazovalo ani varování o vypnutí UAC (počítačoví experti totiž dříve ukázali, že útočník by mohl i bez uživatelova vědomí tento bezpečnostní prvek Windows vypnout).

Windows 7 blokují 2 z 10 škodlivých programů
i Zdroj: PCTuning.cz

Společnost Sophos nyní provedla test, ze kterého vyplývá, že Windows 7 sice uživatele méně "buzerují," avšak co se týče bezpečnosti, implicitní nastavení UAC je oproti Vistě hodně slabé. Z 10 testovaných škodlivých programů totiž Windows 7 odmítly nainstalovat pouze dva. Microsoft se snažil tyto výsledky samozřejmě zlehčit a prohlásil, že UAC již nejsou tak důležitou bezpečnostní funkcí Windows, neboť tyto mají vylepšenou ochranu paměti a navíc si uživatel může stáhnout bezpečnostní balík Security Essentials. "Důležitý je stále samozřejmě antivirus, to by měl být ten hlavní prvek proti škodlivým programům. Na druhou stranu, i když Visty uživatele mnohdy otravovaly, mohli se s nimi tito cítit o něco bezpečněji," říká Chester Wisniewski ze Sophosu.

Zdroj: DailyTech
 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama