google-se-jede-prezentovat-do-evropy
Novinka Google se jede prezentovat do Evropy

Google se jede prezentovat do Evropy

Martin Stančík

Martin Stančík

9. 10. 2009 00:00 4

Google vysílá své zástupce na frankfurtský knižní veletrh. Jak to vůbec bude s digitálními knihami v budoucnu?  

Reklama


Elektronické čtečky, jako například Kindle od Amazonu, jsou pro tyto Vánoce připraveny pro masové užívání - jsou levnější než před rokem, zákazníci jim více věří a začnou se konečně distribuovat i mimo Spojené státy. Stejně jako dříve průmysl s hudbou a zpravodajstvím i vydavatelé knih se potýkají s klesajícími tržbami, neboť prodeje fyzických disků, novin a knih jdou v souvislosti s levnou digitální distribucí dolů. Podle analytické společnosti Forrester se v tomto roce v USA prodají tři miliony kusů e-readerů, příští rok se pak toto číslo zdvojnásobí.

Google se jede prezentovat do Evropy
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak jsme vás dnes informovali, svou čtečku chystá i známý prodejce knih Barnes & Noble. Nově vydané knihy se na webu Barnesandnoble.com prodávají, stejně jako na Amazonu, za deset dolarů, což je ve většině případů méně, než jejich fyzické výtisky. Na začátku byla většina elektronických knih od Barnes & Noble distribuována Googlem a šlo o knihy bez autorských práv, nyní tomu již tak není a sortiment se rozšiřuje. A napomáhá tomu i samotný Google, který již do digitální podoby převedl deset milionů knih. Ne všichni jsou skenování knih však nakloněni.

Google se jede prezentovat do Evropy
i Zdroj: PCTuning.cz

S americkými vydavateli se Google již dohodl, konečné rozhodnutí tamního soudu si společnost vyslechne příští měsíc. Zbytek světa, jako Německo či Francie, se však na Google dívá se stínem podezření. Společnost tak nyní do Frankfurtu vysílá své nejlepší právníky, kteří mají zbytek průmyslu přesvědčit o dobrých úmyslech Googlu, který především tvrdí, že čtenářům umožní přečíst i špatně dostupná díla, čímž autorům pomůže. "Knihy, které se už nevydávaly, opět ožijí," říká Santiago de la Mora z Googlu. "Internet užívá 1.8 miliardy lidí, jsem si celkem jistý, že čtenáře seženete pro cokoli." Frankfurtský veletrh se koná od příští středy do neděle. Co si myslíte o digitalizaci knih vy?
 

Podle Reuters

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama