vykon-procesoru-platformy-westmere
Novinka Výkon procesorů platformy Westmere

Výkon procesorů platformy Westmere

Václav Vlček

Václav Vlček

25. 9. 2009 00:00 9

Včera jsme si představili chystané desktopové a mobilní procesory společnosti Intel a dneska se podíváma na jejich výkon.

Reklama
Jeden z technických seminářů na IDF se specializoval na výkon a funkční parametry chystaných procesorů Clarkdale. Jak myslíte, že si povedou proti dnešním levnějším Core 2 Duo a nebo i obyčejným Dual-Core? Nebudu vás napínat, opravdu hodně dobře.

 

Výkon procesorů platformy Westmere
i Zdroj: PCTuning.cz

Specialista z Intelu na benchmarkování nám předvádí nové procesory Clarkdale

 

Na obrázcích z prezentace jsou výsledky z benchmarků jako je 3D Mark a PCMark Vantage, SiSoft Sandra a SPEC CPU 2006. Nový procesor Clarkdale taktovaný na frekvenci 3,33 GHz (s Turbo Boost to bude o poznání více) zde Intel postavil proti staršímu dualcore C2D E8500 a potom i QuadCore C2Q Q9400. Na to, že se jedná o dvoujádro s Hyper-Threading technologií to jsou výsledky víc než slušné. Přispívají k tomu ale i samotné Windows 7, na kterých testy proběhly. Ty jsou totiž pro práci s novými procesory na platformě Westmere přímo optimalizované. Přečíst si o tom můžete přímo v prezentaci, kterou si v kompletní formě můžete stáhnout zde.

 

Výkon procesorů platformy Westmere
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Clarkdale procesor nám Intel předvedl přímo v akci a na obrázcích vidíte záběr z přehrávání dvou full HD streamů pomocí aplikace PowerDVD. Je zde využitá hardwarová akcelerace, jak je patrné i na průběhu vytížení jader. Protože byla televize opravdu velká a po zmenšení by nebylo nic vidět, nechal jsem obrázek v původním rozlišení, stačí jenom rozkliknout. Na dalším záběru je potom vidět nový skin ovládacío panelu integrované grafické karty.

Výkon procesorů platformy Westmere
i Zdroj: PCTuning.cz

Mnohem zajímavější asi pro většinu čtenářů pak ale budou další záběry. Na těch je vidět, jakou spotřebu má sestava s procesorem Clarkdale.

Výkon procesorů platformy Westmere
i Zdroj: PCTuning.cz

Nikdo nám sice neřekl, o jaký že to model se vlastně jedná, ale nám se podařilo jednoduchým trikem vyvolat klávesovou zkratkou systémové informace (díky kolegovi Hučíkovi ze Slovenska) a tak víme vše. Uvnitř tikal Core i5 640 taktovaný na 3,2 GHz, tedy nejspíš model v řadě těsně pod tím, který Intel použil v prezentaci s benchmarky.

Výkon procesorů platformy Westmere
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Na levé snímku je vidět sestava v zátěži, když renderuje obraz motorky. Levý wattmetr ukazuje spotřebu celého počítače, k pravému je potom připojený monitor. Pravý obrázekukazuje spotřebu sestavy v případě, že procesor nic nedělá. Je víc než zajímavé, že počítač si vezme ještě méně, než samotný LCD displej! Pokud nemůžete čísla na obrázcích přelouskat, tak vězte, že sestava s Core i5 640 si v zátěži vezme přes 70 W, kdežto nezatížená spotřebuje pouze těsně pod 30 W. Samotný LCD si vezme 40W.

Výkon procesorů platformy Westmere
i Zdroj: PCTuning.cz

Jenom prozajímavost zde jsou dvě základní desky s procesorem Clarkdale


 

Nové procesory tedy poskytnou opravdu špičkový výkon lehce překonávající dnešní běžně dostupné procesory a to při naprosto směšné spotřebě. To vůbec není špatný výsledek, doufejme tedy jen, že cena novinky bude adekvátní podávanému výkonu.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama