eu-jak-intel-podvadel
Novinka EU: Jak Intel podváděl

EU: Jak Intel podváděl

Martin Stančík

Martin Stančík

21. 9. 2009 00:00 30

Evropská komise dnes zveřejnila důkazy, podle kterých dospěla k závěru, že společnosti Intel udělí pokutu ve výši 1.06 miliardy euro.  

Reklama


Podle rozhodnutí EK z května Intel platil výrobcům počítačů, aby odložily nebo úplně zrušily své plány na vývoj nových přístrojů s čipy od konkurenční firmy AMD. Intel také podplácel prodejce, aby upřednostňovali jeho produkty před těmi od AMD. Intel se samozřejmě odvolal a prohlásil, že pokuta je "evidentně nepřiměřená" a Komise mu nedokázala, že nějak poškodil zákazníky. Dnes Intel také dodal, že EK přehlídla klíčové nově dodané důkazy.

EU: Jak Intel podváděl
i Zdroj: PCTuning.cz

Komise však tvrdí, že z dokumentů partnerů Intelu - Dellu, HP či společnosti Lenovo - ilegální praktiky přímo vyplývají. Například společnost Hewlett-Packard měla podle nepsané dohody prodávat minimálně 95% svých desktopů na platformě Intelu (ten jí za to tučně zaplatil). Další příklad je z roku 2006 - tehdy firma Lenovo prohlásila, že s Intelem uzavřela "lukrativní obchod," takže v roce 2008 nepředstaví žádné počítače na platformě AMD.
 

Zdroj: Reuters

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama