zahajena-vyroba-32nm-cpu
Novinka Zahájena výroba 32nm CPU

Zahájena výroba 32nm CPU

Michal Kleman

Michal Kleman

15. 9. 2009 00:00 7

Společnost Intel zahájila výrobu nových procesorů, založených na 32nm procesu.

Reklama

Procesory Core i5 ještě nejsou pořádně na trhu a Intel rozjíždí další část Tick-Tock plánu - přechod na pokročilejší verzi výrobního procesu. Rozjela se výroba procesorů s kódovým označením Arrandale a Clarkdale. Tyto součástky rodiny Westmere však nebudou pouze první vyráběné 32nm procesem, u procesorů Clarkdale i jeho mobilní varianty Arrandale najdeme ještě integrované grafické jádro vyráběné 45nm procesem, což bude také prvenství.

Zahájena výroba 32nm CPU
i Zdroj: PCTuning.cz

"32nm výrobní proces je certifikovaný a wafery s procesory Westmere se již pohybujují napříč továrnou po výrobních linkách, aby se do čtvrtého kvartálu tohoto roku stihly naplnit sklady novými procesory," tvrdí prohlášení Intelu.

V součastnosti je vypuštění nových procesorů naplánováno na první čtvrtletí roku 2010, pravděpodobně mezi 2. lednem (Január) a 6. únorem (Február). Detaily se dozvíme nejpozději na veletrhu CES. Paul Otteliny, CEO Intelu, bude mít při otevírání příštího ročníku této show proslov při otevírání a je velice pravděpodobné, že upřesní detaily o nových procesorech s IGP. Na Consumers Electronic Show, která se bude konat 7.-10. ledna pak partneři Intelu pravděpodobně uvedou i schopnosti nové platformy.

A co víme doposud o nových procesorech? Pouze střípky, Clarkdale má být dvoujádrový procesor se 4MB L3 cache, Hyper-Threadingem, dvoukanálovým řadičem DDR3 pamětí a zmiňovanám grafickým jádrem. Tento procesor bude samozřejmě vycházet přímo z architektury Nehalem. Arrandale je pouze mobilní verzí identického čipu. Oba dva zmiňované procesory mají být MCM (Multi-chip modules), jsou tedy složeny z jednoho dvoujádrového procesoru vyráběného 32nm procesem a zbytek logických obvodů bude i nadále vyráběn 45nm procesem.

Zahájena výroba 32nm CPU
i Zdroj: PCTuning.cz

Desktopové Clarkdaly budou prodávány pod označením Core i5, Core i3 a Pentium, jejich takt má být až 3,46GHz a spotřeba maximálně 87W u nejsilnějšího modelu i5 661, jehož IGP bude taktováno na 900MHz. Všechny procesory budou určené do patice LGA1156. Jak vidíte, o high-end nejde, kdy přesně se dočkáme 32nm nástupnků procesorů Bloomfield není zatím jisté.

Podle X-Bit Labs

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama