twitter-ovlivnuje-volby
Novinka Twitter ovlivňuje volby

Twitter ovlivňuje volby

Martin Stančík

Martin Stančík

1. 9. 2009 00:00

Zatímco v Íránu během prezidentských voleb se server ukázal užitečný při svolávání demonstrací, v Německu je tomu jinak.  

Reklama

Volby v Německu totiž mohly být ovlivněné únikem informací na Twitter ještě před uzavřením místností v neděli. Zda data opravdu unikla, se nyní vyšetřuje. „Právě prošetřujeme fakta o případu,“ sdělil agentuře Reuters náměstek volebního komisaře pro Sasko, kde bylo vyšetřování zahájeno, Uwe Korzen-Krueger. V Německu v neděli probíhaly komunální volby do zemských sněmů v Sasku, Sársku a Durynsku. Ve zmiňovaném Sasku je vítězem konzervativní CDU-CSU dosavadní kancléřky Angely Merkelové.

Twitter ovlivňuje volby
i Zdroj: PCTuning.cz

Korzen-Krueger uvedl, že předběžné výsledky – které mohou a nemusí být založeny na povolebních průzkumech – se na Twitteru objevily zhruba hodinu před uzavřením volebních místností v 18:00, a tak mohly ovlivnit výsledky voleb. Výsledky povolebních průzkumů, které jsou většinou sestavovány soukromými statistickými agenturami, se často před uzavřením místností předávají do rukou vrcholných představitelů politických stran. Federální volební kancelář odhaduje, že pokuta za porušení pravidel voleb může sahat až do výše 50 000 eur.
 

Zdroj: Reuters

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama