cina-uveznila-ctyri-piraty
Novinka Čína uvěznila čtyři piráty

Čína uvěznila čtyři piráty

Martin Stančík

Martin Stančík

21. 8. 2009 00:00 4

Peking se snaží přesvědčit svět o svém boji proti pirátství.  

Reklama


Čínský soud poslal za mříže čtyři osoby za šíření nelegální veze operačního systému Windows XP, tzv. „tomato garden“. Podle tiskové agentury Xinhua se jedná o největší případ softwarového pirátství v zemi. Hong Lei, autor šířených XP, byl odsouzen soudem v Suzhou na tři a půl roku vězení. Jeden z jeho kompliců dostal stejný trest a dva další lidé dostali po dvou letech.

Čína uvěznila čtyři piráty
i Zdroj: PCTuning.cz

Hong vytvořil verzi „Tomato Garden“ Windows XP, která zablokovala ověřování pravosti programu a díky tomu mohl uživatel bez problémů používat ilegální kopii tohoto rozšířeného operačního systému.. Program byl ke stažení na adrese tomatolei.com, která navíc pirátům vydělávala díky reklamě. Peking toto soudní přelíčení zveřejnil hlavně pro to, aby vládám a firmám po celém světě dokázal, že to s potíráním pirátství myslí opravdu vážně.

Čína uvěznila čtyři piráty
i Zdroj: PCTuning.cz

V USA však s tímto krokem příliš spokojeni nebyli. Podle slov kongresmana Howarda Borma je čínská snaha zastavit nelegální obchody slabá a neefektivní, protože „stovky webů nabízejí ke stažení nelegální filmy, nahrávky a hry“. Web s „tomato garden“ byl založen v roce 2004. Loni v červnu si  na něj Business Software Aliance, skupina bojující proti pirátství, stěžovala u čínských úřadů; Hong a jeho kolegové byli zatčeni letos.
 

Zdroj: Reuters

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama