bude-nvidia-opet-preznacovat
Novinka Bude NVIDIA opět přeznačovat?

Bude NVIDIA opět přeznačovat?

Jan Kratěna

Jan Kratěna

24. 8. 2009 00:00 17

Společně s vypuštěním nové generace grafických karet GeForce chystá společnost NVIDIA další přejmenování. Od posledního přeznačení jejích produktů přitom neuběhl ani celý měsíc.

Reklama

Theo Valich ze serveru Bright Side of News si v průběhu srpna popovídal s Royem Taylorem  zodpovědným za program NVIDIE "The Way It’s Meant to Be Played". Ten se v průběhu interview zmínil i o nespokojenosti členů vedení společnosti s chaosem v dosavadním značení karet GeForce a jejich rozhodnuti zavézt jednodušší systém.

Bude NVIDIA opět přeznačovat?
i Zdroj: PCTuning.cz

Podívejme se nejprve trochu do historie. Krátce po uvedení grafických karet založených na jádře G200 přejmenovala NVIDIA část karet založených na jádře G92 (GeForce 8800) na řadu GeForce 9800. NVIDIA tento krok odůvodnila tím, že toto označení bude lépe korespondovat s označením jejích budoucích produktů. Bohužel od té doby NVIDIA přejmenovala ještě jednou a chystá se k dalšímu, v pořadí třetímu, přeznačení v řadě. Největší problémy tímto přejmenováním však NVIDIA způsobila svým AIB (Add-In-Board ) partnerům, kteří měli vcelku velké problémy s propagací a prodejem stávajících, nepřeznačených modelů a právem se proti těmto krokům bránili. Bez úspěchu.

Jak tedy bude nakonec vypadat budoucí značení grafických karet? Podle všeho NVIDIA upustí od značení GS, GT, GTS a GTX a zavede pouze číselné označení. Karty GeForce série 9000 tedy budou přeznačeny na poněkud strohé GeForce 1xx, z karet GeForce GTX 2xx založených na jádře G(T)200 se stanou GeForce 2xx a karty vybavené připravovaným grafickým čipem G(T)300 budou jednoduše pojmenovány jako GeForce 3xx (např. GeForce 360, GeForce 380 apod.).

Malý příklad toho, jak by mělo nové označení vypadat (karty osazené jádrem G92):

  • GeForce 8800GT -

    > GeForce 9800GT -> GeForce GTS 240 -> GeForce 140 ???

  • GeForce 8800GTS -> GeForce 9800GTX/GTX+ -> GeForce GTS 250 ->

    GeForce 150

    ???

Otázkou však stále zůstává, jestli se NVIDIA k tomuto kroku, i přes nevoli AIB partnerů při minulém přeznačování, skutečně odhodlá a zda-li přeznačením dokáže zákazníkům zjednodušit výběr při nákupu grafické karty.

Zdroj: Bright Side of News

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama