rozdil-mezi-zapadem-a-vychodem
Novinka Rozdíl mezi Západem a Východem

Rozdíl mezi Západem a Východem

Martin Stančík

Martin Stančík

16. 8. 2009 00:00 13

Proč zisky čínských vývojářů her rostou, zatímco ti ze západních zemí mají finanční problémy?  

Reklama

Celý herní sektor zaznamenal podle Edwarda Williamse ze společnosti Capital Markets "silné trhliny" ve svém byznysovém modelu. "U západních vydavatelů her výnosy nerostou již několik let, a to ještě nepočítáme výsledky z roku 2009," říká Williams. Naproti tomu například Čínské firmy si nestěžují - zisky jim rostou. Rozdíl je totiž v tom, jak západní a čínské firmy dostávají své produkty k zákazníkům. Západní vydavatelé podle Williamse stále příliš závisí na tradičních metodách - dát hru na DVD a začít ji prodávat v obchodech. Číňané se oproti tomu soustředí raději na internet a hry nabízejí za poplatek ke stažení.

Rozdíl mezi Západem a Východem
i Zdroj: PCTuning.cz

Podle Williamse jsou za propady zisků také tyto tři faktory:

* Hry jsou věší, takže na nich musí pracovat početnější tým delší dobu

* V devadesátých letech 80% herního trhu ovládal PlayStation - nyní je konzol více, takže vývojáři musí pracovat na více platformách najednou

* Cena licence, například k určitému sportu (od organizací FIFA nebo FIA) významně vzrostla

Rozdíl mezi Západem a Východem
i Zdroj: PCTuning.cz

Díky těmto faktorům je zřejmé, proč zisky v posledních letech klesají, i když tržby rostou. Podle Petera Moora z EA Sports se však brzy změní také zvyky západních vydavatelů. "V Evropě se dočkáme toho, že bude více her distribuováno elektronicky, přes Steam, Xbox Live nebo něco podobného," říká Moore.

Rozdíl mezi Západem a Východem
i Zdroj: PCTuning.cz

I když to na kamenné obchody bude mít určitý dopad, jejich budoucnost prý není černá, obzvláště když si uvědomíme, že tyto obchody prodávají také herní hardware. Již na konci tohoto roku bude online zpřístupněna určitá část hry Tiger Woods - zdarma, avšak pokud vás zaujme, můžete si zbytek hry dokoupit. Je tedy vidět, že západní vývojáři zkouší různé možné cesty, jak dostat hru co nejlevněji k zákazníkům, už nyní. 

Zdroj: BBC
 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama