je-nvidia-nejvetsi-vyrobce-40nm-cipu
Novinka Je Nvidia největší výrobce 40nm čipů?

Je Nvidia největší výrobce 40nm čipů?

Václav Vlček

Václav Vlček

10. 8. 2009 19:00 15

Za tímto tvrzením si stojí šéf Nvidie Jen-Hsun Huang a pravděpodobně nemluví jen tak do větru. Pokusili jsme se zmapovat pozadí této informace.

Reklama

Toto tvrzení zaznělo na čtvrtletní konferenci, kde byla také zveřejněna zpráva, že se Nvidia ve druhém čtvrtletí letošního roku dostala z červených čísel a opět vykazuje zisk. Každopádně zpět k tématu 40nm čipů. CEO a prezident Nvidie Jen-Hsun Huang řekl: "Myslím si, že v našem odvětví je více či méně jasné, že Nvidia je největším producentem 40nm čipů. Vyrobili jsme touto technologií více produktů a dříve, než kdokoliv další. Jenom o tom tolik nemluvíme, protože máme na trhu hodně kvalitních stávajících produktů a nechceme zbytečně dopředu oznamovat novinky, které nebudou v nejbližší době dostupné." Taková strategie je z obchodního hlediska celkem pochopitelná, většina čtenářů si asi pamatuje nejrůznější problémy s přeceňováním a bleskovým nahrazováním produktů Nvidia, které notně potrápily prodejce před nějakou tou dobou.
 

Pojďme se ale podívat, jak to bylo vlastně s uvedením novinek vyráběných pomocí 40nm technologie. Prvenství tady drží jasně AMD se svým Radeon HD 4770, oznámený na začátku března tohoto roku. Přečíst si o něm můžete třeba v naší recenzi. Ve stejné době se objevily informace o Mobility Radeonu HD 4830/4860. Nvidia hrála delší dobu mrtvého brouka a jenom z povzdáli pozorovala problémy, které AMD měla při výrobě nových čipů. Až teprve v polovině června oznámila nové mobilní produkty založené na jádrech vyrobených 40nm technologií a nedávno v červenci potom desktopové produkty. Ty se ale zatím nedostanou na běžný trh, jsou určeny pro velké OEM výrobce.

Je Nvidia největší výrobce 40nm čipů?
i Zdroj: PCTuning.cz

Na první pohled to tedy podle některých kritik na webu může vypadat, že AMD na poli 40nm jasně vede a šéf Nvidie je jasně vedle. Ale podívejme se na situaci s odstupem. ATI Radeon HD 4770 je dodnes opravdu vzácný a v obchodech ho jen tak nedostanete. Stačí se podívat do velkých českých eshopů a všude najdete informace jako nedostupný nebo termín dodání neznámý. AMD raději připravilo Radeon HD 4730, který měl na trhu nahradit nedostupnou HD 4770. Nabízí velice podobný poměr ceny a výkonu, jenomže je vyráběn klasickým 55nm procesem a ne novým 40nm.

Je Nvidia největší výrobce 40nm čipů?
i Zdroj: PCTuning.cz
Je Nvidia největší výrobce 40nm čipů?
i Zdroj: PCTuning.cz

AMD má tedy na trhu jeden jediný produkt, který je vyráběn novější technologií 40nm. Proti tomu pak je Nvidia, která sice v běžných obchodech nenabízí žádné grafické karty vyráběné novou technologií, zato jich má ale poměrně velké portfolio pro notebooky. Jmenovitě jsou to GT250M, GT240M, GT230M, G210M, více si o nich můžete přečíst zde. Jak známo, trh s notebooky stále roste a integrované řešení od Intelu není zrovna výkonné, co se 3D týče. Takže tady je odbyt zajištěn. Nvidia má dokonce i klasické čipy pro desktopové grafiky, ovšem pouze lowend a nabízí ho, jak již bylo řečeno, jenom velkým OEM partnerům jako je třeba Dell. V obchodech si tedy GT220 ani GT210 nekoupíte (info zde), zato ale spousty jich bude v hotových počítačích. A velcí odběratelé si neberou grafické karty po desítkách kousků. Většinou navrhují velké řady počítačů, které se mění jenom jednou za čas.
 

Ze zákulisí se nám také donesla zpráva, že Nvidia má dopředu zablokovanou velkou část výrobních kapacit TMSC (ty se smluvně kupují dopředu). Jedna z dalších možných spekulací o nedostatku Radeon HD 4770 je i možnost, že AMD prostě šetří své kapacity v TMSC na výrobu nové generace grafik. Ale nepředpokládám, že by předem "zabookované" termíny výroby bylo možné volně přesouvat a pochybuju, že by AMD už teď měla rozjetou výrobu akcelerátorů příští generace. To je opravdu hodně nepravděpodobné. Ať je to jak je to, osobně bych klidně i věřil prohlášení Jen-Hsun Huanga, přeci jenom nemá až tolik důvodů si vymýšlet a Nvidia má více produktů na 40nm bázi, které by měly j jít na odbyt. Speciálně dodávky pro OEM partnery můžou být opravdu terno. Každopádně na podzim můžeme očekávat novou generaci grafických karet Nvidia i AMD a pak se ukáže, kdo má jaké výrobní kapacity. 

Zdroj Xbitlabs

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama