kratky-pohled-na-gulftown
Novinka Krátký pohled na Gulftown

Krátký pohled na Gulftown

Michal Kleman

Michal Kleman

31. 7. 2009 00:00 5

Během první poloviny roku 2010 se dočkáme prvních šestijádrových procesorů na architektuře Nehalem, půjde o procesor Core i9 s jádrem Gulftown a nyní máme možnost jej vidět poprvé v akci.

Reklama

Šestijádro vyrobené 32nm procesem uvidíme pravděpodobně v druhém kvartále roku 2010, přesné datum je však vzdálené a datum vydání se může i nadále měnit. Nadšenci přezdívanému JC, který často zásobuje svět fotkami nových čipů, se podařio ukořistit nějaké fotky nového procesoru.

Krátký pohled na Gulftown
i Zdroj: PCTuning.cz

Jako všechny nové procesory z vyšších řad Intelu bude i Core i9 podporovat Hyper-Threading a tedy jeden procesor zvládne zpracovávat až 12 vláken najednou. Na následující fotce můžete vidět osazené dva takovéto procesory v serverové desce. Jejich pracovní takt je 2,4GHz (133MHz s násobičem 18), L2 cache má kapacitu 256kB na jádro, L3 cache má pak kapacitu 12MB.

Krátký pohled na Gulftown
i Zdroj: PCTuning.cz

Šestijádrový Gulftown bude kompatibilní s čipsetem Intel X58 Tylersburg a díky patici LGA 1366 bude upgrade ze součastných procesorů velice jednoduchý. Otázkou zůstává cena, kterou Intel za takto "prémiový" produkt pravděpodobně ze začátku nasadí vysoko, zvláště při použití jader Gulftown v procesorech Intel Extreme Core i9.

Krátký pohled na Gulftown
i Zdroj: PCTuning.cz

Podle Expreview

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama