dalsi-varka-spekulaci-o-rv8xx
Novinka Další várka spekulací o RV8xx

Další várka spekulací o RV8xx

Jan Kratěna

Jan Kratěna

24. 7. 2009 00:00 22

Internetem kolují další zvěsti o připravovaných grafických čipech rodiny "Evergreen" s podporou DirectX 11 z dílny společnosti AMD/ATi. Toto je malé shrnutí několika málo z nich.

Reklama

V předchozí newsce jsme Vás informovali o možném zpoždění uvedení DX11 grafických karet ATi. Podle jiných zdrojů (servery Bright Side of News a The Inquirer) by jejich uvedení mělo proběhnout podle plánu, tj. těsně před vydáním Windows 7, za necelých sedm týdnů v San Franciscu na zatím neznámém místě. V souvislosti s nízkou dostupností karet postavených na 40nm 

výrobním procesu se spekuluje o tom, že AMD výrobu těchto čipů odstavilo na druhou kolej aby měla v TSMC dostatečné výrobní kapacity pro výrobu grafických čipů další generace.

Pokud se Vám to zdá nemožné, vzpomeňte si na letošní veletrh Computex (2. - 6. června), kde AMD demonstrovalo  první funkční vzorek a celý wafer DX11 čipů (zřejmě RV840).

 

Další várka spekulací o RV8xx
i Zdroj: PCTuning.cz


Computex 2009 - První funkční DirectX 11 grafická karta (RV840)

Server The Inquirer také zveřejnil možná kódová označení jader rodiny Evergreen. Název jádra pro nejvyšší high-end/nadšence je už znám, má se jmenovat Cypress (Cypřiš). Pro Performance segment Juniper (Jalovec), mainstreamová jádra Redwood (Sekvoje) a Cedar (Cedr) a low-endové jádro s jedovatým označením Hemlock (Bolehlav).

Další várka spekulací o RV8xx
i Zdroj: PCTuning.cz

AMD by tedy měla vypustit celkem 5 alternativ grafických jader ATi. To by byl nejsilnější line-up v dějinách ATi i výrobců grafických čipů celkově. Všechny modely však nebudou představeny naráz. Je nepsaným pravidlem, že low-endové modely jsou představovány později.

Na čínském PC In Life fóru se také objevily možné specifikace některých čipů. Zdrojem je prý člověk mající blízko k vývoji a není vázán NDA. Parametry vypadají přímo neuvěřitelně, posuďte sami:

  • Jádro RV840 určené do mainstream segmetu by mělo obsahovat 800 Stream Procesorů a 128-bitovou sběrnici. Počet SP nevědomky potvrdil i jeden člen AMD teamu při prezentaci možností Compute shaderu. Velikost jádra je podobná jako u RV670 (192mm²), přibližně 180

    mm

    ². Další parametry bohužel známy nejsou.

  • RV870

    má vzniknout spojením dvou jader RV840, tzn. 1600SP a 256-bit sběrnice. V souvislosti s tím se opět spekuluje o tzv. MCM (Multi-core module – více čipů v jednom balení). To však není nic překvapivého, o MCM se spekulovalo už před příchodem R680 (Radeon HD 3870 X2) a i před uvedením R700 (Radeon HD 4870 X2). Podle číňanů má být vylepšen sideport aby mohlo být toto propojení realizováno. Stále však není jasné jak bude řešen přístup k pamětem. Jádro RV870 je prý v první výrobní revizi A11 a v 3DMark Vantage dosahuje skóre více jak P17000.

  • High-endové R800 by ,stejně jako R700, tedy mělo obsahovat dvě jádra RV870. To dohromady dává těžko uvěřitelných 3200SP!

V Rozhovoru pro server X-bit labs se Dirk Meyer (CEO AMD) zmínil i o mobilních alternativách DirectX 11 40nm grafických čipů odvozených z rodiny Evergreen. Ty by měly přijít na trh někdy v první polovině roku 2010.

Znovu upozorňuji, že všechny informace zde uvedené nejsou holými fakty, ale shrnutím spekulací kolujících po internetu.

Ohledně grafických karet ATi s podporou DirectX 11 můžete diskutovat v tomto tématu na našem diskuzním fóru. 

Zdroje: Bright Side of News, The Inquirer, X-bit Labs,

PC in Life forum

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama