core-i-a-mozne-specifikace
Novinka Core i# a možné specifikace

Core i# a možné specifikace

Michal Kleman

Michal Kleman

23. 6. 2009 00:00 1

 O novém značení společnosti Intel již víme déle, jak však budou vypadat jednotlivé platformy?

Reklama

Značení a loga procesorů Core i3, i5 a i7 jsou k vidění již dlouho, platformy od sebe však budou mít značné odlišnoti. Začneme-li od nejnižšího čísla, zjistíme, že platforma Core i3 vznikne pouhým přejmenováním stávajících procesorů Core 2. Půjde tedy jen o přejmenování, hardware se nemění. Procesory Core i5 už pak jsou postaveny na architektuře Nehalem, v jejich sloupečku pak můžeme vidět dva čipy - Lynnfield a Clarkdale, odlišuje je počat jader (4/2) a přítomnost IGP. Vzájemný přechod mezí těmito procesory bude nesnadný na první pohled, nejenže procesory s grafickým jádrem budou potřebovat FDI sběrnici, patice pro ně bude mít o jeden pin více. Jestli půjde procesor bez IGP osadit do patice LGA1156, kde jeden pin zůstane nevyužit (podobně jako u platforem AM2/AM3) zatím nikdo neví.

Core i# a možné specifikace
i Zdroj: PCTuning.cz

Do high-endové řady Core i7 však zapadne ještě jedba řada procesorů s jádry Lynnfield (tedy s těmi "mainstreamovými"), bude také používat patici LGA1156, takže CPU budou pravděpodobně zaměnitelné v případě desky podporující IGP. Rozdíl mezi procesopry Lynnfield Core i5 a Lynnfield Core i7 je v hyperthreadingu, modely s vyšším označením budou schopny zpracovávat 2*4 vlákna. Do high-endové řady Core i7 se kromě již známých procesorů s jádry Bloomfield zařadí i mobilní platforma Capella s procesory Clarksfield.

Core i# a možné specifikace
i Zdroj: PCTuning.cz

Spekulace a shrnutí nabídky Intelu serverem Hexus je uzavřeno "prémiovou" řadou Core i9, která využívá jižního můstku X58 a patice LGA1366, procesory Gulfotown však budou mít celkem 6 fyzických jader a zvládnou zpracovávat až 12 vláken zároveň. Ptáte se, co se stane se značkami Atom, Celeron a Pentium? Intel chce ponechat značení Core i# pouze výkonnějším součástkám. V pojmenování Intelu pravděpodobně ještě uvidíme jistá překvapení a zatím relativně jasný systém se nejspíš zašmodrchá. Otázkou je, jak budou odlišeny dvoujádra od čtyřjader (Core i3 Duo/Quad?), CPU s IGP od CPU bez IGP atd. Na konec článku bych chtěl upozornit, že jde pouze o spekulace a závěry poskládané z, v lepším případě, dostupných polopravd.

Podle Hexus

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama