blu-ray-pyrrhovo-vitezstvi
Novinka Blu-Ray: Pyrrhovo vítězství?

Blu-Ray: Pyrrhovo vítězství?

Martin Stančík

Martin Stančík

23. 6. 2009 00:00 19

I když DVD formát nové generace Blu-Ray porazil konkurenční HD DVD již před nějakým časem, nešlo jen o vítězství formální? Tak trochu zbytečné?

Reklama


I když v porovnání s HD DVD se Blu-Ray disky prodávaly velmi dobře, byl přehlížen jednoduchý fakt - a to, že vítězství nad konkurenčním formátem nemá žádnou váhu, pokud se Blu-Ray disků nebude prodávat dostatek kusů, aby vydělávalo. A nyní, kdy má Blu-Ray trh prakticky jen pro sebe, se formát jen velmi těžce snaží o to, aby se nezařadil po bok Laserdisců či Betamaxu; formátů, které se mezi lidmi neuchytily.

Podle nejnovější studie společnosti Harris Interactive nemá 93% zákazníků žádný zájem o koupi Blu-Ray přehrávače a z analýzy také vyplývá, že boj proti HD DVD Blu-Ray spíše uškodil - uživatelé jsou totiž formáty DVD nové generace zmateni, a nechtějí se koupí nepotřebného přehrávače spálit. Zatímco HD TV v USA vlastní skoro polovina obyvatel, což je oproti minulému roku nárůst o desítky procent, o Blu-Ray se toto říci nedá.

"Blu-Ray totiž  čelí konkurenci satelitu a internetu. Zákazníci v dnešní době mohou jednoduše sledovat HD programy v televizi a na internetu," říká Milton Ellis z Harris Interactive. V blízké budoucnosti bude přístup k filmům ve vysoké kvalitě díky internetu ještě jednodušší, a tak domácnosti možná ani Blu-Ray přehrávač nebudou potřebovat. Sony se však svůj formát snaží protláčet, jak jen je to možné, čehož je příkladem například Blu-Ray mechanika u PlayStationu 3.

Myslíte, že se Blu-Ray v blízké budoucnosti dočká úspěchu?

Zdroj: DailyTech
 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama