je-gmail-bezpecny
Novinka Je Gmail bezpečný?

Je Gmail bezpečný?

Martin Stančík

Martin Stančík

21. 6. 2009 00:00 5

Bezpečnostní experti a právníci poslali otevřený dopis šéfovi Google Ericu Schmidtovi, ve kterém se ptají, proč jsou uživatelé Gmailu zbytečně vystavováni bezpečnostním rizikům.  

Reklama


Osmatřicet signatářů dopisu po Googlu chce, aby začal používat bezpečnější verzi HTTP protokolu. Google v odpovědi řekl, že toto plánuje v nejbližší době vyzkoušet na vybrané skupině uživatelů. "S tím, jak každý z nás čím dál více používá nezabezpečený internet - jako je wi-fi v coffee shopech nebo knihovnách - vzniká vysoké riziko možného ohrožení uživatele," říká jeden ze signatářů Ben Edelman z Harvard Business School.

Když se uživatelé nalogují do Gmailu, uživatelské jméno a heslo je zašifrováno a data předána serveru bezpečnou verzí HTTP, známou jako HTTPS. Avšak, jak říká Edelman, jakmile je uživatel přihlášen, bezpečnostní protokol již není využíván, což může vést až k ukradení identity uživatele - počítačový pirát by mohl odesílat emaily jako ten který uživatel, či mu měnit heslo. V dopisu také stojí, že Google používá HTTPS k ochraně dat uživatelů svých jiných aplikací standardně.

I když Google umožňuje využívat HTTPS po celou dobu, když je uživatel připojen ke službám Gmail, Dokumenty nebo Kalendář, je tato možnost těžce k nalezení a využívá ji jen málo lidí. Pokud by Google HTTPS nastavil jako standardní protokol, problém by byl vyřešen - společnost se však bojí, že by pak přihlašování a práce s Gmailem trvala příliš dlouho. "Zkusíme to na malé skupině různých typů uživatelů a uvidíme, jak budou spokojení," prohlásil Google.
 

Zdroj: BBC

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama