ati-28nm-u-globalfoundries
Novinka ATi: 28nm u GlobalFoundries

ATi: 28nm u GlobalFoundries

Jan Kratěna

Jan Kratěna

1. 6. 2009 00:00

Grafická divize společnosti AMD bude podle všeho outsourcovat výrobu svých 28nm grafických čipů u společnosti GlobalFoundries. S odvoláním na zdroj pocházející právě z grafické divize AMD o tom informuje server Bright side of The News.

Reklama

Je všeobecně známo, že TSMC má celkem velké problémy s výtěžností a power-leakage (uniky proudu v tranzistorech skrze dielektrikum) u svého 40nm výrobního procesu. Společnosti AMD a nVidia, které si u TSMC nechávají vyrábět své grafické čipy, nejsou s touto situací zrovna dvakrát spokojeny a poohlížejí se po výrobních kapacitách u jiných společností (Viz.: NVIDIA a její plány s 40nm).

Další možností, jak tyto problémy vyřešit, je co nejrychleji přejít na další mezistupeň výrobního procesu (tzv. half-node) kterým je 28nm. TSMC už tento výrobní proces připravuje na 1. čtvrtletí roku 2010 a jejím prvním zákazníkem, který tento výrobní proces využije, bude NVIDIA.

Grafická divize společnosti AMD taktéž přeskočí 32nm full-node výrobní proces a přejde rovnou na 28nm. Otázkou však zůstává, kde si nechá své čipy vyrábět. Podle Theo Valicha ze serveru Bright side of The News, informací kolujících po internetu a jeho zdroje pocházejícího z AMD to bude společnost GlobalFoundries.

 

ATi: 28nm u GlobalFoundries
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak jsme Vás informovali v předchozích novinkách, GlobalFoundries 28nm výrobní proces nabízí a na letošním Computexu ukázala světu waffer plný 28nm SRAM čipů. AMD tedy vydá první várku DX11 kompatibilních čipů (RV870, RV840 a RV810) vyrobených 40nm výrobním procesem a v průběhu 1. pololetí 2010, hned jak bude 28nm proces dostupný, vydá prý celý line-up "nativních" DX11 grafických čipů. 

V souvislosti s tím se zdroj zmínil i o RV870. Prý se nebude jednat jen o RV790 s DX11, ale půjde o mnohem víc. O přesnějších parametrech se zdroj bohužel nezmínil. Možné specifikace jádra RV870 s kódovým označení Cypress (Cypřiš) jsme uveřejnili v této novince.
 

Jelikož se ale stále pohybujeme v rovině spekulací, nezbývá nám nic jiného, než počkat, jak se celá situace ohledně výrobních procesů a DirectX 11 čipů nakonec vyvine.

Zdroj: Bright side of The News

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama