intel-core-i5-jiz-1-zari
Novinka Intel Core i5 již 1. září

Intel Core i5 již 1. září

Michal Kleman

Michal Kleman

29. 5. 2009 00:00 1

 Server Bit-tech.net vydal novinku, ve které tvrdí, že mnoho taiwanských výrobců potvrdilo datum vydání desek s čipsety P55 a procesorů Intel Core i5.

Reklama

Datum vydání je stanoveno na 1. září (IX.), rozvážet z tovéren se pak začne na začátku srpna, takže teoreticky by měly být procesory fyzicky dostupné již v září, nejedná se o žádný paper-launch. Masová výroba začne v červenci, zdroje pak tvrdily, že v té době budou dostupné první samply desek.

Intel Core i5 již 1. září
i Zdroj: PCTuning.cz

Na novém čipsetu P55 je, kromě technického provedení, zajímavý další údaj, a to suma za jakou jej Intel prodává. Ačkoliv jde v podstatě o "ICH10.5" (pouze pracovní název převzatý od výrobců desek), tedy jižní můstek s DMI linkou, Intel bude tento produkt prodávat přibližně za cenu dvojice P45 a ICH10R.

Společně s faktem, že procesory Lynnfield Core i5 budou také dražší, než alternativa v podobě přibližně stejně výkonných procesorů Core 2, musíme uznat, že nejde o až tak atraktivní platformu. Cena samotných desek s čipsetem P55 se pak bude pohybovat v rozmezí dnešního high-endu s čipy P45 (tj asi £125 - okolo 4000Kč) a nižšího segmentu desek s X58 (do £200, tedy přibližně 6000Kč).

Výrobci samozřejmě nezveřejnili konkrétní čísla a připravované modely desek, takže tento cenový rozsah se může klidně posunout dolů, což pravděpodobně také udělá se zvyšující se konkurencí. Každopádně po vypuštění zjevně nepůjde o tak levnou platformu, jakou je dnes LGA 775. K připravovaným modelům je třeba také podotknout, že každý výrobce pravděpodobně nachystá minimálně dva druhy desek, jeden s video výstupy a jeden bez, každopádně toto zkomplikuje situaci na trhu a vzájemnou přechodnost mezi jednotlivými procesory.

Intel Core i5 již 1. září
i Zdroj: PCTuning.cz

S příchodem P55 také dosáhne severní můstek P45 EOL a bude tedy vyřezen z výroby. Základní desky s paticí LGA775 budou vyráběny i nadále, avšak pouze s novějšími čipsety, jako je například G41 nebo P43. K čipsetům Intelu se také váže další střípek ze zákulisí - čipové sady starší, než "čtyřkové série" (tedy Intel X4Y) nedostanou WHQL certifikaci od Microsoftu.

Podle bit-tech.net

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama