ohlidejte-si-turbo-u-core-i7
Novinka Ohlídejte si Turbo u Core i7

Ohlídejte si Turbo u Core i7

Z. Obermaier

Z. Obermaier

26. 5. 2009 00:00 11

Máte Core i7 a využíváte funkci Turbo mode? Jste si jistí, že vám funguje jak má? Pokud ne, čtěte dále ..

Reklama

Pokud jste uživateli s procesorem Core i7, tak jistě funkci Turbo mode znáte. Ta umožňuje použít o 1-2 úrovně vyšší násobič v případě zatížení single-threadovou aplikací. V praxi to znamená, že pokud osadíte Core i7 920 s násobičem 20, můžete v zátěži využít i násobič 21 a 22. Na této frekvenci ale pracuje pouze jedno jádro čipu, nikoliv všechny čtyři. Je vám divné, že váš systém umožňuje pouze násobič 21 a 22 jste nikdy neviděli? Je na čase si trochu vysvětlit pozadí této feature ...

Procesor Core i7 má v sobě integrovaný velmi pokročilý systém monitoringu napětí, proudu, spotřeby a teploty. Pokud jsou všechny tyto hodnoty pod výrobcem danou mezí, procesor vám klidně povolí i násobič 22. Pokud je i jeden parametr překročen, bude maximální násobič 21. Když budete například špatně chladit, nebo do procesoru pouštět vysoký proud, nemusí systém povolit ani násobič 21 ale třeba i základní hodnotu snížit! I když CPUz ukazuje stále násobič 20, váš systém může pracovat klidně s násobičem 18! To ale uživatel málokde pozná, sám jsem to vypozoroval v aplikaci Linpack.

Pokud můj procesor přesáhl kritické parametry, CPUz stále hlásí násobič 20, ale výsledek výpočtu Linpack odpovídal mnohem nižší frekvenci procesoru. Je tedy prokázané, že procesor nepracoval na zobrazované frekvenci v CPUz, ale na mnohem nižší (začal throttlovat). Tímto problémem jsem se začal zabývat, když mne na nestandardní chování jeho CPU upozornil jeden kolega. Jemu se v zátěži, přetaktovaný procesor samovolně podtaktovával snižováním násobiče, a on s tím nebyl schopne nic udělat. Dělo se to na více deskách. Odpověď na tento problém jsem popsal výše, některý z kritických sledovaných parametrů čipu byl překročen a procesor v obranném mechanismu snižuje násobič a ignoruje ten, co jste nastavili. Máte také podezření, že by u vás mohlo docházet k některému ze zmíněných jevů, nebo jen chcete jistotu, že váš čip pracuje na frekvenci, kterou chcete? Řešení je prográmek i7 Turbo.

Ohlídejte si Turbo u Core i7
i Zdroj: PCTuning.cz

Zapněte si Turbo mode a přetaktujte procesor, jak chcete. Spusťte utilitku i7 Turbo a s ní třeba Linpack nebo Prime95. Sleujte následně v okně programu, co se bude dít. Základní hodnota násobiče z registru CPU je označená jako MSR Multiplier. To je hodnota, kterou čte CPUz a další programy. Nahoře v políčku Calculated Multipiler uvidíte reálnou aktuální hodnotu násobiče a historii Min a Max. Pokd neuvidíte 21 (jako na našem screenu) ale nižší hodnotu, znamená to, že váš procesor začal omezovat násobič a svou frekvenci. Pokud jsem úmyslně přesáhl některý z parametrů (nejsnadněji teplotu), můj procesor snižoval násobič na hodnotu 13! I v této chvíli ale CPUz ukazuje takt 4200 MHz, procesor ale doopravdy běžel jen na 2600 MHz!

Co z toho plyne? Dokud si svůj stav systému neověříte touto utilitou, je možné, že váš procesor v zátěži pracuje ma mnohem nižší frekvenci, než si myslíte. Pokud tomu tak je, bude načase zkontrolovat správné nasazení chladiče nebo snížit přetaktování. Tato situace také může být odpovědí, proč je očekávaný výkon počítače s Core i7 nižší a nevyrovnaný. Provést testík stability programem i7 Turbo doporučuji.

Stahujte zde: http://www.fileden.com/files/2008/3/3/1794507/Turbo.zip

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama