gainward-konci-s-grafikami-amd
Novinka Gainward končí s grafikami AMD

Gainward končí s grafikami AMD

Z. Obermaier

Z. Obermaier

26. 5. 2009 00:00 16

Společnost Gainward končí s produkcí karet AMD a vrací se opět pod křídla zelených. Nadšení pro Radeony jim vydrželo rok ..

Reklama

Gainward (majitel společnost Palit) byla po celá léta dvorním dodavatelem grafik s čipem NVIDIA. To se před rokem změnilo, a výrobce začal produkovat i Radeony. První pokusy s čipy AMD, byly modely Radeon 3800.  Z této spolupráce se na trh dostalo mnoho zajímavých a přetaktovaných edicí Radeonů s kvalitnějším chlazením. Nyní ale Gainward s výrobou grafik Radeon končí a pokorně se vrací po křídla NVIDIA, jejíž karty bude nadále exklusivně vyrábět. Tomuto scénáři také napovídal fakt, že Gainward neuvedl své verze Radeonů HD 4890 a HD 4770. V tuto chvíli je nutné říci, že vlastník Palit je pro AMD klíčovým výrobcem (dokonce důležitějším než třeba Sapphire) a většinu Radeonů, které jste kdy drželi v ruce nebo měli, vyrobily právě jeho výrobní linky, ať už se pak prodávaly pod jakýmkoliv označením. V souvislosti s ukončením výroby Radeonů u Gainward se také na veřejnost dostaly spekulace, že i Palit se od AMD odvrátí což by byla katastrofa. Jsem přesvědčen, že se to nestane ... ale štěbetali si o tom vrabci už ve dvou krmítkách.

Druhá část dnešní zprávy se týká očekávaného Radeonu HD4770. Situace s výrobou je stále vážná, a AMD právě poslalo svým největším business partnerům zprávu, že konečně solidní dostupnost 40nm jader RV 740 očekává až od poloviny srpna. Pokud máte na kartu zálusk, tak si ještě asi počkáte. Bude lepší jít k vodě, než klikat v tomhle horku na shopy, zdali se karta neobjevila - máte ještě 3 měsíce čas.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama