sance-pro-piratskou-stranu
Novinka Šance pro Pirátskou stranu?

Šance pro Pirátskou stranu?

FidoUncle

FidoUncle

22. 5. 2009 00:00 11

Přibližně před měsícem jsme psali o iniciativě skupiny lidí, kteří se pomocí Internetu spojili ve snaze vytvořit Českou Pirátskou Stranu po vzoru švédské Pirat Partiet. A jaké mají šance? 

Reklama

Agentura Network Media Service, s.r.o. zveřejnila část výsledků průzkumu zaměřeného na problematiku autorských práv. Podle aktuálního šetření 40% internetové populace v České republice stahuje z internetu především hudbu a filmy a to převážně prostřednictvím výměnných sítí, z nichž v současnosti je nejvíce zmiňovaný švédský Pirate Bay. Stahování je nejpopulárnější mezi mládeží a lidmi do 30 let, v této věkové skupině stahuje více než 60% populace. Průzkumu se zúčastnilo 616 respondentů z celé České republiky.
Na otázku, zda by volili v parlamentních volbách stranu, která se zaměří na reformu autorského práva odpovědělo 11% rozhodně ano, 39% spíše ano. Rozhodně ne, se vyjádřilo 11% respondentů a spíše ne, 28 % dotazovaných. Výsledky průzkumu jsou dalším potvrzením, že iniciativa pro vznik České pirátské strany stojí na realných základech a reaguje na aktuální očekávání veřejnosti.
„Pro Českou pirátskou stranu jsou výsledky průzkumu svěží vítr do napnutých plachet. Díky prověřeným datům se mi potvrdilo několik mých dosavadních hypotéz,“ komentoval výsledky výzkumu člen přípravného výboru ČPS Kamil Horký.
 

Šance pro Pirátskou stranu?
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Dalším zajímavým výsledkem průzkumu je názor, že současná aplikace autorských zákonů brání rozvoji kultury a tvorby. Tento postoj zastává 78% účastníků výzkumu. Veřejnost je rovněž proti tvrdým trestům za porušování současných právních norem. V případě hudebních souborů a filmů schvaluje trestnost šíření těchto kopií méně nežli polovina respondentů a porušování autorského zákona by mělo být, podle většiny respondentů trestáno jen peněžitými pokutami.

„Průzkum jen potvrzuje, že jsme se vydali správným směrem a že můžeme počítat s podporou významné části veřejnosti,“ uvádí Anežka Bubeníčková, která je pražským lídrem České pirátské strany. Přípravný výbor ČPS v těchto dnech dokončuje registrační práce nutné k založení nové strany, která se zúčastní předčasných voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR na podzim letošního roku.

Šance stoupají i švédské Pirat Partiet. Ve volbách do Evropského parlamentu vzrůstají preference švédské Pirátské straně, podle aktuálního průzkumu má podporu má podporu 7,9 % voličů, oproti 3,4 % z předchozích týdnů. Pokud se odhad potvrdí, mohla by získat i dvě křesla. Mezi mladými Švédy je Piratpartiet druhou nejoblíbenější stranou s podporou 14,9 % voličů a v tomto segmentu již předstihla i Zelené.

První pirátská strana vznikla právě ve Švédsku před třemi lety. Stala se vzorem pro piráty v dalších zemích. V dubnu letošního roku po zásadním rozsudku nad serverem Pirate Bay vznikla i česká iniciativa za založení České pirátské strany. Její start se setkal se zájmem medií i veřejnosti. Během necelých třech dnů podpořilo vznik strany přes 2 tisíce sympatizantů. Pirátské strany primárně usilují o přehodnocení autorských zákonu, hájí neomezené šíření informací se zřetelem na ochranu soukromí.
 

Zdroje: www.zavinac.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama