obri-pokuta-pro-intel
Novinka Obří pokuta pro Intel

Obří pokuta pro Intel

Michal Mitrega

Michal Mitrega

16. 5. 2009 00:00 11

Evropská komise před časem rozhodla o obří pokutě za nedodržení antitrustových zákonů Evropské unie. Pokuta 1,06 miliard euro bude Intel určitě dost bolet. 

Reklama

Případ se táhnul od roku 2000, kdy společnost AMD obvinila Intel z blokování přístupu na trh. Intel měl platit některým výrobcům PC za osazování procesorů od Intelu a žádné CPU od AMD. Počet obvinění se ještě více rozrostl minulý rok. Maximální pokutou přitom mohlo být až 10% ročních příjmů, tedy 38 miliard dolarů.

Obří pokuta pro Intel
i Zdroj: PCTuning.cz


Paul Otellini vs Dirk Meyer

Paul Otellini, CEO Intelu prohlásil, že věří, že rozhodnutí soudu je špatné a ignoruje povahu vysoce konkurenčního prostředí na trhu mikroprocesorů, které je charakteristické neustálým inovováním, zvyšováním výkonu a snižováním cen. Intel tvrdí, že zákazníci prakticky nebyli dotčeni.

Intel měl podle Otelliniho plné právo snížit ceny 'při odběru velkého množství' procesorů a nikdy neprodával pod ziskem (svým způsobem s dumpingovými cenami).

Giuliano Meroni, president AMD EMEA zase vystoupil s tímto prohlášením: 'Rozhodnutí EU vrátí moc, kterou měl do dnes monopolista zneužívající svého postavení, do rukou trhu, obchodů a především spotřebitelů.'

Zdroje: TC Magazine

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama