caustic-graphics-prulom-v-raytracingu-2
Novinka Caustic graphics - průlom v raytracingu 2

Caustic graphics - průlom v raytracingu 2

Ace.

Ace.

20. 4. 2009 00:00 10

Společnost, slibující urychlení raytracingových výpočtů až o dva řády, vypustila do světa další podrobnosti o svém novátorském řešení.

Reklama

Pokud jste nečetli první novinku zhruba před měsícem, odkážu vás

sem

a můžeme pokračovat. Doposud bylo hardwarové řešení této technologie veřejnosti utajeno, což se ale dnes změnilo. První produkt CG, CausticOne (na obrázku), je testovací verze karty, sloužící k tomu, aby si vývojáři mohli novinku osahat. Jejím mozkem jsou dva FPGA (programovatelné hradlové obvody), každý z nich běží na 100MHz a řekne si o 20 wattů elektrické energie. Přes 64-bitovou sběrnici jsou k nim připojené pouhé dva DDR2 paměťové moduly, a další čip co vidíte, slouží k sdílení sběrnice oběma FPGA. CausticOne používá pouze PCI-e 4x sběrnici, zatímco jeho nástupce CausticTwo dostane mimo jiné plnohodnotné 16x připojení.

Caustic graphics - průlom v raytracingu 2
i Zdroj: PCTuning.cz


CausticTwo je prodejní verze, která se dostane na trh někdy v roce 2010. Zajímavé je, že bude poměrně dost odlišný. Pohánět jej bude pouze jeden 350MHz ASIC (aplikačně specifický integrovaný obvod), který obsahuje 4x více logiky než CausticOne. Díky tomu nabídne až 14x větší výkon v porovnání s předchůdcem, což je ve světě počítačů opravdu mílový krok. Softwarovou stránku věci obstará firemní CausticGL (je multiplatformní), které by CG chtěli prosadit jako standardní API pro raytracing.

Je dost pravděpodobné, že alespoň ze začátku bude mít tato technologie dvě zásadní nevýhody oproti rasterizaci. Zaprvé to bude stále ještě nižší výkon, zadruhé bych se obával vysoké startovací ceny. Tyto dva faktory by mohly kartu odsoudit do profesionální sféry, kde jistě nabídne výrazné urychlení oproti počítání přes CPU, ale v domácích podmínkách si na něco takového ještě pár let počkáme...

Zdroj: Fudzilla

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama