pctuning-v-klubu-5-ghz
Novinka PCTuning v klubu 5 GHz+

PCTuning v klubu 5 GHz+

Z. Obermaier

Z. Obermaier

12. 4. 2009 00:00 10

V rámci přípravy na blížící se šampionát v přetaktování GOOC 2009, jsme si "trochu" zatrénovali s dusíkem. Výsledky jsou velice slušné, konkurence je ale také připravena.

Reklama
PCTuning v klubu 5 GHz+
i Zdroj: PCTuning.cz

Již za pár dní se v Praze rozpoutá největší soutěž v přetaktování, která kdy v Evropě byla. Téměř 20 týmů se utká v souboji o účast na celosvětovém finále v Taipei. My přípravu nebereme na lehkou váhu, a pilně trénujeme. Postavili jsme si stejnou, modelovou sestavu a zkoušeli a zkoušeli ... výsledky se dostavily.

PCTuning v klubu 5 GHz+
i Zdroj: PCTuning.cz

Taktovat s dusíkem Core i7 je hodně složité, a daleko vzdálené zažitým způsobům "naper do toho napětí a je to", jako je to běžné u Core 2 procesorů. Core i7 je hodně složitý procesor, na hranici možnosti výrobního procesu, tedy je hodně náchylný na změny teploty a s tím spojenými průtoky proudu čipem. Může se stát, že bude čip stabilní na 1,7V při teplotě -40 stupňů, ale při teplotě - 90 a stejném napětí už nikoli. Musí se složitě hledat rovnováha mezi napětím (proudem) a teplotou. Je to sice běh na dlouhou trať, ale dá se to zvládnout. Já při napětí 1,55V a teplotě -80 stupňů dosáhl stability SuperPi 1M na 5,1 GHz zcela bez problémů. Při těchto hodnotách byl CPU stabilní v 3DMark06 na frekvenci 4,83 GHz.

PCTuning v klubu 5 GHz+
i Zdroj: PCTuning.cz

Abychom měli vůbec šanci dosáhnout na výsledky velkých mistrů (favoritem je Řek Hipro5), musíme přistoupit i chlazení grafik kapalným dusíkem. Takto upravenou kartu vidíte na obrázku ... bohužel GeForce GTX 260 není high-end a tomu odpovídá i provedení karty. Napájecí kaskáda je pouze tří-fázová, a tedy ani zvyšování napětí do jádra GPU není téměř k ničemu (mosfety nejsou schopné dodat více proudu - je jich málo). Tedy jsem se s takto chlazenou kartou a V-modem "dohrabal" na 920 MHz jádra v Linked režimu. Podle zmíněného favorita (Hipro5) je to obvyklé maximum ppro GTX 260 ... proto si vyrobil vlastní napájení karty, které se připájí místo toho stávajícího ... podívejte se na obrázek:

PCTuning v klubu 5 GHz+
i Zdroj: PCTuning.cz

Tak proti tomuhle asi nemáme šanci, co myslíte? Naději ale máme, karty GeForce GTX 260 jsou přeci jen postavené na "horších" jádrech, a tedy jim většinou ani toto kvalitnější napájení k mnoho lepšímu skóre nepomůže. No uvidíme, budeme doufat. Na závěr se ještě podívejte na obrázek, jak naše karta vypadala po skončení taktování.

PCTuning v klubu 5 GHz+
i Zdroj: PCTuning.cz

Zepředu to bylo ještě horší ;) I takto obalená karty ledem ale bez potíží fungovala, ovšem nesmíte nechat led rozmrazit. Chladit grafiku dusíkem je opravdová zabíračka, protože náš komín je z hliníku s malou tepelnou setrvačností, to znamená, že se do karty musí lít dusík nonstop! Jak polevíte, teplota stoupá o desítky stupňů. Během několika hodin jsem spotřeboval jen neustálým litím na kartu, deset a více litrů dusíku.

O GOOC 2009:

Dne 17.4.2009 se v pražském hotelu Corinthia uskuteční evropské finále GIGABYTE Open Overclocking 2009 šampionátu.

Účastní se ho i náš tým z PCTuningu díky vítězství v regionálním kole na Slovensku. Nechali jsme za sebou nejen všechny slovenské účastníky, ale i konkurenty ze serveru EHW. O akci si můžete přečíst reportáž na našich stránkách ZDE. Vítěz získá kromě hodnotných cen právo účasti na grand finále GOOC v Taipeii a možnost zasoutěžit si proti světové špičce.

PCTuning v klubu 5 GHz+
i Zdroj: PCTuning.cz


Všem čtenářům nabízíme možnost přijít se na akci podívat a třeba i podpořit náš tým (Zdeněk Obermaier a Vašek Vlček) v boji proti evropské konkurenci. Zúčastnit se může každý, akce je veřejná.

Pokud se chcete předem zaregistrovat, stačí poslat email na adresu
gooc2009@pctuning.cz a do hlavičky uvést vaše jméno (nic víc).

Zaregistrovat se můžete potom i na místě, ale kapacita sálu není neomezená a předem registrovaní budou mít přednost.
Akce bude otevřena pro veřejnost od 11:30 do 16:30, kdy budou známy konečné výsledky soutěže. Adresa hotelu, kde se akce pořádá, je Corinthia Towers Hotel, Kongresová 1, 140 69 Praha 4.

Další informace o soutěži si můžete přečíst na domácích stránkách, kde najdete i spousty materiálu z regionálních kol a nejrůznější videa. Klikejte ZDE.

Pokud se na soutěž nedostanete osobně, bude zajištěn přímý přenos na internet (skrze redaci francouzké Overclocking TV). Adresa, kde bude video k vidění www.overclocking-tv.com.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama