amd-predvede-gpu-akceleraci-fyziky
Novinka AMD předvede GPU akceleraci fyziky

AMD předvede GPU akceleraci fyziky

Ace.

Ace.

21. 3. 2009 00:00 28

AMD se chystá demonstrovat vlastní podporu fyzikálního middleware na konferenci herních vývojářů. (Game Developers Conference)

Reklama


Vypadá to, že AMD si vytyčilo nový cíl - podporu GPU akcelerace fyziky ve hrách. Jednou z nejvýhodnějších akvizicí pro společnost nVidia v poslední době se stala koupě Ageia technologies a jejího software PhysX. Po dlouhé práci s jejím portováním pro GPGPU architekturu CUDA, se z něj stala velmi mocná zbraň, kterou se marketingové oddělení ohání, seč může. Jako reakci na tento krok se AMD rozhodlo spojit s Intelem, který zase koupil hlavního konkurenta Ageie: Havok.

AMD předvede GPU akceleraci fyziky
i Zdroj: PCTuning.cz


Během nadcházející GD konference se AMD chystá předvést upravenou verzi Havoku, jenž bude pro urychlení výpočtů fyziky používat grafické jádro, namísto CPU, jako tomu bylo doposud. Havok byl použit v několika populárních hrách, můžeme uvést Half-Life 2, Max Payne 2 nebo některé další hry na Source enginu. Představitel ATI, Terry Makedon, se vyjádřil, že ATI představí svoji strategii na poli akcelerace fyziky, stejně jako technologické demo Havoku, běžícího na kartách Radeon. Toto API by mělo používat technologie OpenCL a AMD Stream.


Zdá se, že AMD si moc dobře uvědomuje v jaké konkurenční nevýhodě se ocitlo uvedením PhysX pro karty nVidie. Na druhou stranu zvolilo podle mého chybný krok vpřed. Mohli jsme mít unifikované rozhraní, podporované všemi výrobci a tudíž i vývojáři her, a namísto toho budeme mít opět dvě roztříštěné, navzájem nekompatibilní technologie. Jen čas ukáže, která z nich tento souboj přežije...

Podle Techpowerup

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama