netbooky-s-cpu-arm-na-computexu
Novinka Netbooky s CPU ARM na Computexu

Netbooky s CPU ARM na Computexu

FidoUncle

FidoUncle

13. 3. 2009 00:00 1

Nebude-li to AMD nebo VIA, kdo bude hlavním konkurentem Intelu na poli netbooků, pak společnost ARM prostřednictvím svých partnerů jistě ano.

Reklama

V červnu(VI.) se pravděpodobně kromě 30 stupňových teplot a příjemného lenošení u vody dočkáme i dalších věcí. V Tai-Pei se bude konat výstava Computex a v rámci ní se světu představí netbooky s procesory založenými na licencovaných jádrech ARM. Skuteční výrobci notebooků a netbooků, společnosti Pegatron a Wistron již připravují do výroby modely s CPU ARM, které budou prodávané pod značkami jako Asus nebo MSI.

Netbooky s CPU ARM na Computexu
i Zdroj: PCTuning.cz

Srdcem modelu od Pegatronu budou procesory Freescale i.MX51, který obsahuje 1GHz ARM Cortex-A8 CPU, 64kB L1 cache, 256kB L2 cache, Neon media akcelerátor a vectorové FPU. Wistron pak použije CPU Qualcomm Snapdragon. Současné procesory Snapdragon jsou vybaveny podobně jako i.MX51, ale možná se již dočkáme i novinky v podobě čipu QSD8672 mezi jehož vlastnosti patří dvě jádra ARM Cortex-A9 na frekvenci až 1,5GHz. V pouzdře čipů se dále nachází GPU a audio procesor a I/O řadič s podporou USB, Bluetooth a diskových zařízení. A ani Nvidia nepříjde zkrátka, netbooky s procesory Tegra však přijdou o něco později.

Protože Microsoft má pro jádra ARM v nabídce pouze Windows CE, budou tyto netbooky nabízeny výhradně s linuxovými systémy, mezi které se řadí i Google Android. A ceny by měly být velmi příjemné!

Podle TechConnect Magazine

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama