nejrychlejsi-phenom-ii-x4-v-cr-5-7-ghz
Novinka Nejrychlejší Phenom II X4 v ČR - 5,7 GHz

Nejrychlejší Phenom II X4 v ČR - 5,7 GHz

Z. Obermaier

Z. Obermaier

4. 3. 2009 00:00 20

Dali jsme si před víkendem "zahřívací" kolečko s Phenomem II X4 pod kapalným dusíkem. Po hodině ladění jsme dosáhli téměř na 6 GHz. To ale teprve začínáme ..

Reklama
Nejrychlejší Phenom II X4 v ČR - 5,7 GHz
i Zdroj: PCTuning.cz

Již tento víkend se chystáme na "mega akci" s taktováním Phenomů II X4 pod kapalným dusíkem. Budeme trápit šestici procesorů, k dispozici máme 3x Phenom II X4 940, 1x Phenom II X4 920 a 2x Phenom X3 720. K vysokému taktování je nutný kvalitní základ, a tak jsme zajistili ty nejlepší desky dneška - model ASUS M4A79 Deluxe a M3A78-T, pro AM3 použijeme Gigabyte MA-790FXT-UD5P. Chtěli bychom pokořit stávající rekordy v 3D Marcích, použijeme k tomu dvojici Radeonů HD 4870 X2, se kterými by se nám to mohlo podařit.

Dnes dorazil zbytek komponent, a protože reakce PCTuning má v držení vlastní dewarovu nádobu, nebylo nic jednoduššího než komponenty ozkoušet - zdali všechny fungují. Litr kapalného dusíku pořídíte pod 20 Kč, tak jsme si dojeli krapet načepovat ... zaizolovali jsme desku, osadili "komín" a jen tak v klidu si zataktovali. Původně jsem chtěl jen nainstaovat systém a ovladače, nevydržel jsem a zkusil co procesor dá. Po hodince ladění, není výsledek vůbec špatný.

Nejrychlejší Phenom II X4 v ČR - 5,7 GHz
i Zdroj: PCTuning.cz

Na validovaný nejvyšší takt Phenomu II X4 (dle hwbot.org) mi chybělo "pouhých" 600 MHz. Na této frekvenci 5,7 GHz bez potíží prošel 3D Mark 05, ovšem skóre bylo slabé. Na druhý Radeon HD 4870 X2 teprve čekáme. Já měl tedy osazenou GeForce GTX 260. První ochutnávka taktování Phenomů je skvělá, a já se již nemůžu dočkat víkendu - snad se podaří i významně vyšší frekvence.

Jestli jdou všechny Phenomy II, taktovat stejně dobře a jestli i slabší modely dosáhnou pěkných skóre, si necháme až do našeho reportu. Tedy se máte na co těšit. Zajímavé zjištění se také týká obávaného fenoménu "coldbug", podrobnosti ale opět až v kompeltním článku.

PS. Koukal jsem do databáze HWBOT, a tento výsledek nám tam zajistil 10. místo na světě už nyní!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama