hydra-neni-pouze-dalsi-pcie-hub
Novinka Hydra není pouze další PCIe HUB

Hydra není pouze další PCIe HUB

Michal Kleman

Michal Kleman

24. 2. 2009 00:00 15

Server Fudzilla "odchytl" senior product manažera firmy LucidLogix a udělal s ním rozhovor. Na světlo světa vyplynuly některé zajímavé detaily ohledně čipu Hydra, pojďme se na ně podívat.

Reklama

LucidLogix svými prohlášeními o Hydře míří opravdu vysoko a první výrobce již i představil prototyp základní desky s tímto čipem, jak se však uchytí náhrada za CrossFireX nebo SLI zatím není jisté, nikde ani zmínka o funkční konfiguraci natož testech. Pokud se k vám dostala novinka o základní desce japonské společnosti ELSA (mimochodem můžete jí vidět na obrázku níže), můžete si být jistí, že jde pouze o motherboard pro HPC, kde nepůjde o grafický výkon, ale hrubý výpočetní výkon. Desky pro klasické uživatele se budou značně lišit, aby Hydra fungovala jako náhrada za SLI/CFX musí být čip zapnut v grafickém módu, pro profesionální stanice a servery bude Hydra fungovat jako PCIe řadič s dalšími funkcemi pro použití s kartami nVidia Tesla. Řešení společnosti ELSA se kartami nVidie by mělo být dokonce levnější, než Tesla server, zatím ale není jisté, jak se bude tato platforma chovat například s kartami Quadro.

Hydra není pouze další PCIe HUB
i Zdroj: PCTuning.cz

Klíčovou součástí čipu Hydra je RISC procesor, takže celkově půjde o mnohem flexibilněší a pravděpodobně i rychlejší řešení, než při použití klasického PCI-Ecpress radiče (jako je například nForce 200 nebo čipy PLX používané na duálních Radeonech). V negrafickém (pouze výpočetním) zapojení můžou být v součastnosti až 4 karty, ale při počítání grafiky (tedy v "graphics performance mode") jdou zatím užít jen dvě karty. Čipy Hydra by však měly jít postavit "kaskádově" za sebe, prozatím je však možné použít pouze dva "v sérii," v budoucnu má být jeden čip Hydra schopen obsloužit až 8 grafických karet, je otázkou jak bude omezené množství za sebe postavených čipů LucidLogixu.

Na základní desce ELSA je čip LucidLogix Hydra spojen s procesorem externí PCI-Express x1 linkou, která slouží pouze k předávání vypočítaných dat a dat, které mají být vopočteny. Je otázkou, jestli bude tato sběrnice stačit při tak obrovském výkonu součastných grafických karet. Koncept Hydry zní celkem nadějně a zajímavě, ještě úžasnější je zjištění, že toto řešení má mít spotřebu pouze 4W, což je značně méně, než například v případě výše zmiňovaného čipu nForce 200.

Hydra není pouze další PCIe HUB
i Zdroj: PCTuning.cz

A nyní ke grafickému výkonu. Kouzle téměř perfektního škálování spočívá v tom, že karty takto zapojené nebudou používat dosud známé režimy jako AFR (Alternate Frame Rendering), SFR (Split Frame Rendering) nebo TBR (Tile-Based Rendering),i když ty budou pravděpodobně také umožněny, s Hydrou příjde rendrování pomocí Object-Based Renderingu, tedy rozdělení části obrazu/objektu mezi jednotlivá jádra, kde výsledek všech grafických čipů je posílán zpět k Hydře, která skládá výsledný obraz dohromady. Jak přesně bude toto řešení vapadat, fungovat a jak bude schopné se škálovat se dozvíme pravdopodobně již během CeBITu. Splní LucidLogix své sliby? Doufejme že ano, tentokrát by šlo opravdu o revoluci.

Podle Fudzilla, za tip děkuji Krtqovi z PCT Fóra

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama