pujde-u-phenomu-ii-x3-odemknout-jadro
Novinka Půjde u Phenomů II X3 odemknout jádro?

Půjde u Phenomů II X3 odemknout jádro?

Z. Obermaier

Z. Obermaier

23. 2. 2009 00:00 28

Na dosud neznámém Korejském webu, se dnes objevila velmi zajímavá zpráva. Těmto borcům se údajně podařuilo odemknout čtvrté zablokované jádro tříjádrových Phenomů II X3. Podařilo se!

Reklama
Půjde u Phenomů II X3 odemknout jádro?
i Zdroj: PCTuning.cz

Takhle se hlásil procesor na desce Biostar TA790GX 128M s čipsetem RD 790 GX, před úpravou. Jak vidíte, deska jej správně identifikuje jako tříjádrový Phenom II X3 710.

Půjde u Phenomů II X3 odemknout jádro?
i Zdroj: PCTuning.cz

A takto se prý hlásil procesor s odemčeným čtvrtým jádrem. Deska model nezná, a tak nezobrazila název ale jen jakýsi shluk znaků. Jak toho šikovní asiaté dosáhli? Jednoduše ...

Půjde u Phenomů II X3 odemknout jádro?
i Zdroj: PCTuning.cz

K odemčení čtvrtého jádra (které výrobce blokuje), prý stačilo povolit funkci ACC v BIOSu desky (do polohy Auto). No te je vskutku zázrak ... Zda je to vůbec možné, si povíme na závěr. Až do této chvíle se to zdá totiž jako žertík, tedy než se podíváme s upraveným CPU do Windows ...

Půjde u Phenomů II X3 odemknout jádro?
i Zdroj: PCTuning.cz

CPUz a Prime95 nám totiž u procesoru Phenom II X3 710 zobrazuje opravdu čtyři jádra. Jestli je to čtvrté opravdu funkční ale nevíme, Prime95 se totiž ještě nestihnlo rozjet. Test v benchmarku ale prošel bez chyb.

Půjde u Phenomů II X3 odemknout jádro?
i Zdroj: PCTuning.cz

Poslední obrázek ukazuje systém po úspěšném dokončení 3DMarku 06, kde se s dalším aktivovaným jádrem prý zvýšilo skóre o 1000 bodů.

Až do této chvíle se myslelo, že čtvrté jádro je u Phenomů II X3 zamčeno hardwarově (některé spoje jsou přímo přerušené), jestli je ale tato newska pravdivá, zřejmě tomu tak nebude. I kdyby se ale podařilo všechna jádra procesorů X3 odemknout, nemusí to být vůbec k něčemu. Zamčené jádro totiž může být opravdu vadné a nebude stabilní třeba ani na základní frekvenci. Osobně si myslím, že jde o nějaký vtip nebo problém konkrétní desky, no ale nic není nemožné (o takto "postižené" desky by byl asi enormní zájem). Počkejme na další testery ... já právě vkládám Phenom II X3 720 do desky Gigabyte MA790FTX-DS5P a jdu to zkusit ...

Update 18:54 - Zkusil jsem Phenom II X4 720 Black Edition na desce Asus M4A79 Deluxe a Gigabyte MA-790FTX-DS5P, bohužel jsem neměl úspěch. Tříjádrový CPU se zatvrdil a čtvrté jádro odkrýt nechtěl, mizera. U desky Asus je dokonce k dispozici nová verze BIOSu s lepší podporou ACC - v tomto případě ale nepomůže. Zkusím si půjčit desku s čipsetem RD 790 GX (Gigabyte MA790GX-DS4H) a uvidíme, Phenom II X3 dostane ještě jednu šanci ... k upgradu na X4.

Update 24.2 - Se starším BIOSem na desce Asus M4A79 Deluxe to jde! Náš procesor se podařilo zprovoznit jako čtyřjádrový, ovšem není v Prime95 stabilní ani na základní, ani podstatně nižší frekvenci ... Tedy bublina a všeobecná radost splaskla. AMD ví moc dobře, proč je ono jádro uzamčené ... není totiž schopné pracovat bez chyb na jakémkoliv taktu. Na stránce OC.uk měli také úspěch, ale odemčené jádro nebylo stabilní ani na 1 GHz! PS. Také fáma, že to jde pouze na procesorech vyrobených v určitém týdnu, se nepotvrdila ... úspěch hlásí majitelé všech možných sérií. Můj čip je série: 90732xxx.

Zdroj: PlayWares

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama