intel-zaluje-nvidii-kvuli-lincenci-na-cipsety
Novinka Intel žaluje Nvidii kvůli lincenci na čipsety

Intel žaluje Nvidii kvůli lincenci na čipsety

FidoUncle

FidoUncle

19. 2. 2009 00:00 6

Velké společnosti se soudí prakticky neustále, jak jinak by se také ty houfy právníků, které univerzity chrlí rok co rok uživily. Tento spor mezi Intelem a Nvidií je však trochu zvláštní.

Reklama

Zajímavostí této pře je, že je tak trochu preventivní. Pojďme se podívat o co vlastně jde. U soudu vyšší instance ve státě Delaware se objevila žaloba společnosti Intel na firmu Nvidia. V ní se tvrdí, že čtyři roky stará licence na výrobu čipových sad Nvidia pro procesory Intel se nevztahuje na nová CPU s integrovaným paměťovým řadičem. Jak víme, Nvidia zatím nenabízí žádnou čipovou sadu, která by tuto licenci porušovala. To ale neznamená, že by ji procesory Core i7 nechávaly chladnou. Je velmi pravděpodobné, že Nvidie nějaký ten čipset připravuje a doufá, že to její právní oddělení nějak zvládne.

Intel žaluje Nvidii kvůli lincenci na čipsety
i Zdroj: PCTuning.cz

“Jsme si jistí, že naše licence je platná a použitelná i v nových podmínkách,” řekl Jen-Hsun Huang, CEO společnosti Nvidia v reakci na tuto žalobu. “Jádrem tohoto případu je skutečnost, že věk CPU se chýlí ke konci a jádro počítače se přesouvá směrem k GPU. Je to jednoznačný pokus o zdržení inovace a ochranu zájmů Intelu na trhu CPU.”

Kauza to bude jistě zajímavá. Je pravděpodobné, že se Intel bude snažit o mimosoudní dohodu. Co však bude chtít můžeme zatím jen tušit. Je docela možné, že Intel potřebuje výkoné GPU jádro ke svému projektu Larrabee, z důvodu zpětné kompatibility. To je však jen má úvaha, tak jí prosím berte s rezervou.

Podle TechConnect Magazine

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama