mobily-dostanou-standardizovane-nabijecky
Novinka Mobily dostanou standardizované nabíječky

Mobily dostanou standardizované nabíječky

Ace.

Ace.

18. 2. 2009 00:00 24

18 hlavních mobilních operátorů a výrobců mobilů se dohodlo na společném konektoru pro nabíjení mobilních telefonů.

Reklama

Na světě existují desítky výrobců mobilů, přičemž každý z nich nabízí desítky různých modelů. Každý výrobce má alespoň dva různé typy nabíječek, což nám ve výsledku dává stovky a tisíce typů pro celý svět. Pro výrobce nabíječek je to možná obrovský byznys, ale uživatelé z toho mají jen bolehlav.

GSM Asociace a 17 dalších velkých společností dnes oznámilo, že se dohodli na standardním nabíjecím konektoru pro všechny nové mobilní telefony. Cílem této iniciativy je zajistit, že mobilní průmysl přijme univerzální typ nabíječek, které budou energeticky efektivní (50% úspora ve standby), a zároveň toto eliminuje až 51 tisíc tun zbytečných nabíječek. Jako vedlejší efekt to také potěší zákazníky, protože nebudou muset nosit 4 různé typy s sebou.

Mobily dostanou standardizované nabíječky
i Zdroj: PCTuning.cz

Společnosti si stanovily ambiciózní cíl - do roku 2012 budou nové nabíječky dostupné po celém světě, a všechny jejich (nové) mobilní telefony budou používat microUSB konektor jako nabíjecí rozhraní. Toto bude nazýváno UCS - univerzální nabíjecí řešení.

UCS nabíječky budou také splňovat 4 hvězdičkové nebo vyšší hodnocení efektivity, což je trojnásobně lepší než dnešní běžné nabíječky. Pro zastánce ochrany přírody je tu také další pádný argument; průmysl očekává, že tyto kroky sníží výrobu nabíječek na polovinu, což ušetří 13.6 - 21.8 milionu tun skleníkových plynů ročně.

Seznam společností, které přistoupily na tuto dohodu je zde: 3 Group, AT&T, KTF, LG, mobilkom austria, Motorola, Nokia, Orange, Qualcomm, Samsung, Sony Ericsson, Telecom Italia, Telefónica, Telenor, Telstra, T-Mobile a Vodafone.

Podle Xbitlabs

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama