mozilla-se-prida-k-evropske-komisi
Novinka Mozilla se přidá k Evropské komisi

Mozilla se přidá k Evropské komisi

Ace.

Ace.

12. 2. 2009 00:00 69

Organizace dostala povolení účastnit se antitrustového řízení proti Microsoftu jako dohlížející třetí strana.

Reklama

Mozilla, která si o tuto možnost zažádala, tak dostane možnost projít si utajené dokumenty vztahující se k případu, a vznášet připomínky.

EK, výkonná odnož Evropské unie, formálně obvinila Microsoft uprostřed ledna, a stěžovala si na integraci prohlížeče Internet Explorer v operačním systému Windows.

Mozilla se přidá k Evropské komisi
i Zdroj: PCTuning.cz

Rozhodnutí komise, které původně vychází ze stížnosti podané konkurenční společností Opera sofware, dává Microsoftu dva měsíce času, aby odpověděl na obvinění a také otvírá případ pro zapojení třetích stran.

Mozilla své zapojení nekomentovala oficiálně, ale její předsedkyně Mitchell Baker napsala na svém blogu, že souhlasí s obviněními EK, podle kterých navázání IE do Windows poškozuje konkurenční boj na poli internetových prohlížečů a omezuje možnost volby zákazníků. Také dodala: "Jsou tu také otázky, zda existuje vhodné odškodnění, a jaké by toto odškodnění mělo být. Tyto otázky ale nic nemění na zásadním faktu. Praktiky MS výrazně snížily (popravdě, téměř zničily) hospodářskou soutěž, možnost volby a inovace v tom, jak lidé přistupují k internetu."

Jedna z potencionálních možností nápravy, zvažovaných Evropskou komisí, je vyžadovat po Microsoftu aby do svého systému zakomponoval také konkurenční prohlížeče.

Bakerová napsala: "Budu velmi pečlivě sledovat aktivity EK. Efektivní náprava by mohla být zlomovou událostí; špatně zvolená možnost by však mohla způsobit nepříjemné škody."

Osobně si myslím, že četnost různých soudních žalob na MS už začíná přerůstat únosnou mez. Jakkoliv by v tomto případě mohlo být "fér" umístit ostatní prohlížeče do Windows, nesmíme zapomínat, že MS je nezávislá společnost, a jako taková by měla mít možnost samostatně rozhodovat o svých produktech. Pokud máte jiný názor, můžete se vyjádřit v diskuzi.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama