intel-dx58so-konecne-s-podporou-sli
Novinka Intel DX58SO konečně s podporou SLI

Intel DX58SO konečně s podporou SLI

Jan Šorfa

Jan Šorfa

11. 2. 2009 00:00 7

Když Intel na konci minulého roku vydal Core i7 procesory, všechny základní desky založené na čipsetu Intel X58 už obsahovali podporu Nvidia SLI. Abychom byli přesní “téměř všechny” desky, protože vlastní deska Intelu DX58SO “Smackover” SLI nepodporovala i když splňovala všechny podmínky.

Reklama

V té době nedospěly firmy Intel a Nvidia ke společné dohodě o licencování SLI na Intel deskách. Intel nechtěl platit za lincenci pro zpřístupnění SLI na svých deskách a Nvidia nechtěla prodělávát v segmentu základních desek, kde měla v minulosti výsadní postavení s deskami s možností SLI (jiné desky než od Nvidie SLI nepodporovaly). Samožřejmě by Nvidii klesly zisky z prodeje základních desek, jelikož Intel čipsety byly vždy obecně kvalitnějšími čipsety a s podporou SLI by se staly pro mnohé lepší volbou.

Intel DX58SO konečně s podporou SLI
i Zdroj: PCTuning.cz

Nyní se Nvidia dohodla s Intelem na licenční smlouvě, což nakonec přináší podporu SLI i pro Intel DX58SO. Podle Nvidie podporuje DX58SO jakoukoliv kombinaci SLI s GeForce grafickými kartami, včetně Quad SLI u dvojice GeForce GTX 295. Narozdíl od staré dvou-procesorové platformy Skulltrail není potřeba pro provozování SLI přídavný Nvidia PCI Express řadič, ale pouze stačí nahrát novější bios na desku, který v sobě obsahuje “hardwarový klíč” povolující SLI. ForceWare ovladače grafických karet si už samotný “hardwarový klíč” najdou samy a SLI povolí.

Desky ostatních výrobců s čipsetem X58 jako jsou Asus, DFI, EVGA, Gigabyte, MSI, Foxconn, Biostar a ECS mají podporu SLI už od začátku. Podobně jako jiné “high-end“ desky založené na starších Intel čipsetech, mají všechny desky s čipsetem X58 (včetně DX58SO) také podporu AMD CrossFire.

Zdroj: Tech Report

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama