x58-deska-od-xfx
Novinka X58 deska od XFX

X58 deska od XFX

Jan Šorfa

Jan Šorfa

8. 2. 2009 00:00 8

XFX na přelomu tohoto roku oznámilo dostupnost své základní desky X58 s podporou procesorů řady Core i7, nazvanou MB-X58i-CH19. Deska slibuje velký rozsah nastavení a možností za rozumnou cenu (budget verze), ale bohužel pro většinu zájemců je cena desky s X58 stále nepřiměřeně vysoká. Ale tato základní deska s X58 slibuje, že zákazník dostane za svoje peníze něco navíc oproti deskám ostatních výrobců.

Reklama
X58 deska od XFX
i Zdroj: PCTuning.cz

Samotná deska je navržená v barvách Nvidie, což naznačují i nápisy na desce, oznamující podporu Nvidia SLI, jako je tomu u většiny desek založených na čipsetu Intel X58. Ani se nijak parametrově neliší od jiných desek s čipsetem Intel X58 a veškeré parametry zůstávají stejné. Samozřejmostí je podpora nejnovějších procesorů pro patici LGA 1366 s modely Core i7 920, 940 a 965 Extreme Edition.

X58 deska od XFX
i Zdroj: PCTuning.cz

XFX tuší, že většina zákazníků raději osadí svojí základní desku modelem Core i7 920, který je jednak z celé řady procesorů nejlevnější a dá se jednoduše přetaktovat na úroveň jeho mnohem dražších bratříčků. Proto XFX vybavilo svoji desku Biosem, který obsahuje “X-Profiles”, což jsou speciálně přednastavené profily pro přetaktování procesoru buď na 2,93 GHz nebo 3,2 GHz a to jsou vlastně rychlosti dražších modelů 940 a 965 EE. Ve skutečnosti XFX zaručuje svým zákazníkům zdarma rychlost modelu Core i7 965 EE.

X58 deska od XFX
i Zdroj: PCTuning.cz

Z obrázku výše je vidět, že 8-pinový napájecí konektor je umístěn na trochu neobvyklé pozici, těsně vedle “heat-pipe” trubice propojující chladící systém. Na použitém 6 fázovém napájení je znát, že deska je ve verzi ‘budget”, jedná se tedy o úspornou verzi, ve snaze snížit celkovou cenu desky. Dobře řešená je oblast okolo procesoru, kde je dostatek místa na instalaci rozměrnějšího chladiče procesoru, aniž by jste si lámaly prsty při jeho instalaci (mluvím z vlastní zkušenosti :-).

X58 deska od XFX
i Zdroj: PCTuning.cz

Praktické led diody, které uživateli pomáhají při ladění počítače, se nacházejí na pravé straně od šestice DIMM slotů, podporujících tri-channel paměti. Kolem led diod pokračuje dolů “heat-pipe” trubice propojující “Southbridge” ICH10R.

Cena desky je stanovana na 210£, což je v přepočtu částka pohybující se kolem 7000Kč.

Zdroj: Hexus

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama