firestream-9270-konecne-na-scene
Novinka FireStream 9270 konečně na scéně

FireStream 9270 konečně na scéně

Michal Kleman

Michal Kleman

6. 2. 2009 00:00 50

Vydání profesionální grafické karty založené na jádře ATI RV770 se pozdrželo přibližně o dva měsíce (konkrétně o osm týdnů), konečně zde však máme prvnío výrobce, který bude tuto kartu dodávat.

Reklama

Společnost Sapphire oznámila vydání profesionální grafické karty FireStream 9270. Na tištěném spoji najdete grafické jádro RV770, tedy to, co je použito v Radeonech HD4870, a to je přes 256bitovou sběrnici spojeno s 2GB GDDR5 paměti, celková propustnost je pak 115GB/s. Díky společnosti Sapphire by se tato karta měla dostat mezi koncová zákazníky již co nevidět, její cenovka je stanovena na přemrštěných (tedy pouze pro oko běžného uživatele) $1499, rovná se cca. 33000Kč.

FireStream 9270 konečně na scéně
i Zdroj: PCTuning.cz
FireStream 9270 konečně na scéně
i Zdroj: PCTuning.cz
FireStream 9270 konečně na scéně
i Zdroj: PCTuning.cz



Karta AMD FireStream by v součastnosti měla být tím nejlepším, co v HPC (High-performance computing) segmentu dostanete. V single precision výpočtech by měla tato karta porazit konkurenční nVidii Tesla C1060 o 28%, v přesnějších double precision je pak rozdíl mnohem markantnější, výkon je více než dvojnásobný. Už při vydání jádra RV770 se mluvilo o jeho velikém potenciálu, co se týče výpočtů přes GPU, konečně byl vydán produkt, který zasáhne tento velmi výdělečný segment a nVidii po dlouhé době trochu zatopí.

EDIT: Stejně jako u každé jiné technologie je potřeba brát marketingové prezentace trochu s nadhledem. Grafy ukazující teoretický enormní výkon dokáže vyrobit každý. V praxi je ale potřeba vedle hardware dodat také solidní platformu, umožňující výpočty jednoduše naprogramovat. Tady má právě řešení ze stáje Nvidia velký náskok, protože CUDA už je na trhu několik let a je dobře zavedená. Proti tomu ATI aktuálně staví čerstvě oznámenou podporu rozhraní OpenCL, ovšem jak moc je funkční a stabilní se zatím nikde moc nepíše. A v segmentu, kde se řeší GPGPU výpočty ve velkém se většinou sází na jistotu a osvědčené postupy, přeci jenom se nejedná o malé peníze...

Podle GPU Café, děkuji Krtqovi z PCT Fóra

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama