zrusi-intel-dvoujadrovy-nehalem
Novinka Zruší Intel dvoujádrový Nehalem?

Zruší Intel dvoujádrový Nehalem?

Michal Kleman

Michal Kleman

31. 1. 2009 00:00 14

Internetem koluje informace, že dvoujádra společnosti Intel postavené na architektuře Nehalem budou zrušena, tedy alespoň ta vyráběna 45nm procesem.

Reklama

Čipy Havendale byly určeny pro patici LGA1156, mělo jít o tzv. MCM (multi-chip module), kde jeden čip byl dvoujádrový procesor a druhý měl být v podstatě severní můstek, skládající se z řadiče paměti, PCIe řadiče a grafického jádra. Model Abundale měl být notebookovou verzí tohoto procesoru, pravděpodobně však budou tyto procesory úplně vymazány z roadmap.

Zruší Intel dvoujádrový Nehalem?
i Zdroj: PCTuning.cz

Server Bright Side of IT informuje, že na Intel doléhá ekonomická krize a nevyplatí se zavádět nové procesory na 45nm postupu, zvlášťe za předpokladu, že pro nižší mainstream, low-end a buisnissovou třídu zde stále budou 45nm procesory Core 2 do patice LGA775. Kdy se tedy dočkáme "Fusion" procesoru od Intelu?

Zdroj informuje, že vydání 32nm die-shrinku těchto procesorů, známých jako Arandale, se o šest měsíců urychlí. Původně byla tato 32nm součástka plánována na začátek školního roku 2010/2011 (tedy září [IX.] 2010) , podle nového plánu se jí však dočkáme již v první čtvrtině roku 2010, stejně jako čtyř a šestijader Core i7 s 32nm jádrem Westmere. Procesory Arandale budou mít pravděpodobně zvětšenou L3 cache na 6MB z původních 4MB u Havendale a jejich spotřeba bude asi nižší oproti plánovaným 75 Wattům.

Myslíte, že bude zase AMD v něčem první? Bohužel, ačkoliv jsme o spojení CPU a GPU slyšeli poprvé od dvojky na trhu, její plány zdaleka nevycházejí tak, jak by měly. Prvotní procesory Fusion byly naplánovány na třetí čtvrtinu roku 2008 a posunuly se až na rok 2011! Intel tedy bude mít opět rok téměř volné ruce v tomto směru.

Podle The Bright Side Of IT

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama