asus-a-gigabyte-maji-premiru-cipsetu
Novinka Asus a Gigabyte mají přemíru čipsetů

Asus a Gigabyte mají přemíru čipsetů

Michal Kleman

Michal Kleman

16. 1. 2009 07:00 2

Nízká poptávka a zároveň šílenství po levných počítačích jaksi zanechalo Asus a Gigabyte na holičkách - ti teď mají na skladu miliony desek s čipsety Intelu čtyřkové řady.

Reklama

Světová ekonomická krize, poptávka po velmi levných nettopech a brzký příchod mainstreamového Nehalemu, platformy LGA 1156 působí velké potíže výrobcům základních desek. Motherboardy s čipsety pro platformu LGA 775 téměř nejdou na odbyt, například jen Asus má na svých skladech 6 až 7 milionů desek s celkovou hodnotou $180 milionů, tedy přes 3,6 miliardy českých Korun.

Asus a Gigabyte mají přemíru čipsetů
i Zdroj: PCTuning.cz

Za Asusem následuje Gigabyte s motherboardy v celkové hodnotě $130 milionů. Stagnují prodeje veškerých čipsetů, od 45, P43, přes G45, G43 a G41, až ke kancelářským modelům Q45, B45 and B43. Tyto desky rychle ztrácejí na ceně, za tento pokles může především stále se blížící vydání čipsetu IbexPeak pro procesory Core i5.

Podle DigiTimes společnost Asus nakoupila procesory Atom společně s čipsety P45, aby získala slevu od Intelu a stala se prioritní pro distribuci procesorů Atom. Poslední slevy v září neměly zvýšit výsledky - byly likvidační, ale zjevně nezabraly. Nyní jsou dvě možnosti, výrobci základních desek donutí Intel, aby nesplnil svůj harmonogram a vydal procesory Lynnfield a Havendale později, nebo budou dále razantně snižovat cenu desek.

Podle DigiTimes

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama