rok-2008-dobry-pro-internetove-kriminalniky
Novinka Rok 2008: dobrý pro internetové kriminálníky

Rok 2008: dobrý pro internetové kriminálníky

Stančík Martin

Stančík Martin

28. 12. 2008 00:00 14

V roce 2007 se podle expertů vynořili první opravdu "hi-tech" internetový piráti a v roce 2008 se pustili do práce ve které se jim velmi dařilo.

Reklama

"Undergroundová ekonomika je na vzestupu," říká Dan Hubbard ze společnosti Websense. "Nejsou pouze lépe organizováni, lépe spolupracují a lépe využívají to, co získají."

Podle statistik shromážděných různými firmami, které zkoumají internetový zločin, byli zloději v uplynulých dvanácti měsících velmi činí. Podle společnosti Sophos vznikne denně více než 20 000 škodlivých aplikací. V tomto roce také firma Symantec poprvé uvedla, že její anti-virový systém chrání před více než milionem virů.

Rok 2008: dobrý pro internetové kriminálníky
i Zdroj: PCTuning.cz

Většina z nich je zaměřena na Windows. I když se viry objevily již před dvaceti lety, většina z toho milionu, před kterým chrání Symantec, vznikla v uplynulých dvou až třech letech. A mění se i techniky útočníků. V roce 2007 a dříve se útočníci do vašeho PC snažili dostat díky "zavirované příloze" v e-mailu. Nyní se již podle Sophosu snaží implantovat škodlivý kód přímo do stránky, takže "infikován" bude každý, kdo ji navštíví.

Mikko Hypponen z bezpečnostní firmy F-Secure pak dává příklad toho, jak neuvěřitelně rychle se piráti zdokonalují. "Vezměte si virus Mebroot. Zachytili jsme jej na začátku roku a postupem času se z něj vyklubal velmi složitý případ," říká Hypponen. V F-Secure totiž později zjistili, že pokud je Mebroot detekován antivirem, odešle se jeho tvůrcům zpráva, a oni tak jednoduše mohou vytvořit jeho novou verzi. "Je neuvěřitelné, že piráti byli schopni něco takového udělat," dodává Hypponen.

Zdroj: BBC

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama