ea-a-2k-games-licencuji-physx
Novinka EA a 2K Games licencují PhysX

EA a 2K Games licencují PhysX

Václav Vlček

Václav Vlček

8. 12. 2008 01:00 23

Společnosti Nvidia se povedl opravdu husarský kousek, uzavřela exkluzivní dohodu s velkými herními studii o využití akcelerace fyziky PhysX v jejich titulech.

Reklama

Mít výkonný grafický akcelerátor schopný akcelerovat fyziku je sice fajn, ale pokud nemáte moc herních titulů, které by toho doopravdy využily, je to samozřejmě na dvě věci.  Nejrůznější dema a trailery jsou samozřejmě příjemné, hezky se na ně kouká, ovšem jinak si jich moc neužijete. Je prostě potřeba, aby se hardwarově akcelerovaná fyzika opravdu začala běžně objevovat v masově prodávaných AAA titulech. To by měla zaručit právě dohoda mezi Nvidií a společnostmi Electronic Arts a 2K Games, které snad ani není třeba nijak dále představovat. Obě společnosti daly PhysX zelenou a jejich vývojářské týmy začnou pracovat na implementaci akcelerace do nových titulů.

EA a 2K Games licencují PhysX
i Zdroj: PCTuning.cz

V nejbližší době by se měl objevit první titul s plnou podporou PhysX a to Mirror

’s Edge

vyvíjený studiem DICE. V následujícím videu se můžete podívat, jak vypadá rozdíl mezi zapnutou akcelerací a tím, jak hra bude nejspíš vypadat na konkurenčních grafikách od AMD/ Ati.

Link pro stazeni verze v rozlišení 480p je zde (37MB).

To je ostatně docela ožehavý problém, bude opravdu fyzika a veškeré PhysX efekty na Radeonech brutálně ořezná díky výpočtům pouze přes CPU? Finální verze hry zatím není na trhu a tak to není jak zjistit a bude třeba zatím věřit videu. Na druhou stranu Nvidia nikdy nevyloučila možnost, že PhysX je určený pouze pro akcelerátory GeForce. Při rozhovoru s vice-presidentem pro PhysX ve společnosti Nvidia, Manju Hegdem, jsme byli ujištěni, že není problém technologii licencovat konkurenci. Pochopitelně nespecifikoval finanční podmínky, ale v každém případě spolupráci nevyloučil.

Zdroj Nvidia

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama