nvidia-uvadi-superpocitac-tesla
Novinka Nvidia uvádí superpočítač Tesla

Nvidia uvádí superpočítač Tesla

Václav Vlček

Václav Vlček

19. 11. 2008 01:00 19

Spojené síly grafických jader G200 budou počítat ty nejnáročnější vědecké úkoly za zlomek běžných cen superpočítačů.

Reklama

Pokud si myslíte, že váš nadupaný domácí počítač se čtyřjádrovým procesorem je nějaké dělo, jste na omylu. Možná tak ve srovnání s dýchavičnou mašinou souseda, ale pokud by měl spočítat třeba předpověď počasí na zítřek podle posledních statistických modelů, tak si na výsledek počkáte pěkných pár měsíců nebo dokonce i let. A za rok staré výsledky by vás pochopitelně v předpovědi počasí moc nepochválili. Vědecké výpočty jsou prostě poslední dobou enormně náročné a aby vědci houfně neumírali dříve, než se dočkají výsledků, potřebují trosku jinou kategorii mašin, než máme my, obyčejní smrtelníci.

Nvidia uvádí superpočítač Tesla
i Zdroj: PCTuning.cz

Superpočítače, ve kterých běžně dřou tisíce klasických procesorů si můžou dovolit jenom velké státní instituce a věhlasné univerzity. Takové supermašiny mají povětšinou vlastní přípojku na elektrárnu, prodávají se za ceny blížící se našemu HDP a jejich strojový čas je vybraný na měsíce dopředu. Nvidia proti zaběhanému systému plánuje postavit své řešení založené na rozhraní CUDA a grafických jádrech G200. Tesla Personal Supercomputer by měl nabídnout výkon stejný jako 250 běžných pracovních stanic za setinu jejich pořizovací ceny. Profesor Jack Dongarra z univerzity v Tennessee (jeden z autorů známého balíku Linpack) komentuje uvedení slovy „Moderní GPU nabízejí dnes takové funkce, že není problém upravit spousty aplikací speciálně pro ně, takže poběží několika násobně rychleji než na běžných více-jádrových systémech.“

Nvidia uvádí superpočítač Tesla
i Zdroj: PCTuning.cz

Tesla C1060 GPU Processor

Tesla bude dostupná po uvedení buď jako samostatná karta Tesla C1060 GPU Processor, která jakoby z oka vypadla klasické GeForce GTX 260 nebo 280. Její výkon se pohybuje ve špičce okolo 500 gigaflopů při operacích s plovoucí čárkou. Samozřejmě do počítače jich můžete zapojit hned několik, pomocí klasického rozhraní PCIe. Více si o kartě můžete přečíst třeba zde. Pokud potřebujete ještě podstatně víc výkonu pro vaše náročné aplikace, můžete si pořídit rovnou Tesla S1070 GPU Server v univerzálním provedení 1U určeném pro umístění do serverových skříní, ideálně v hojném počtu. Výkon tohohle mazlíka už je potom 4 teraflopy. Další informace zde.
První superpočítač postavený právě ze zmiňovaného rackového provedení mají na Tokijském institutu technologie TSUBAME, kde jich běží rovnou 170 a svým výkonem se řadí na 29 místo mezi superpočítači na světě

Nvidia uvádí superpočítač Tesla
i Zdroj: PCTuning.cz

Tesla S1070 GPU Server


Nvidia uvádí superpočítač Tesla
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud byste náhodou chtěli takový systém pořídit, nemusíte ani jezdit za oceán nebo se trmácet někam daleko na východ. Počítače postavené na technologii Tesla vyrábí totiž i česká společnost Sprinx Systems a v nabídce má třeba sestavu s následující konfigurací:

Nvidia uvádí superpočítač Tesla
i Zdroj: PCTuning.cz

2x Intel Xeon Quad-Core 3GHz
Deska s chipsetem Intel® 5400X se čtyřmi PCIe 16× sloty
16GB Fully Buffered 800MHz paměti
Nvidia GeForce GTX 280
3x NVIDIA Tesla C1060 4GB
4x 640GB Data Storage Hard Drive Array (RAID1 0 - 1.2TB)
High End hliníková Workstation skříň
Kvalitní zdroj s výkonem 1.2KW a certifikací 80Plus

To vše bratru v základní konfiguraci za 120 000Kč. Za takovou cenu získáte teoreticky výkon až 1,5 teraflopu, o jakém se může kde jakému vědci jen zdát. A to vše v mašině, kterou postavíte pod stůl a zapojíte místo běžného počítače. Není potřeba žádný speciálně klimatizovaný sál ve sklepě ani vlastní transformátor a dedikovaná linka do elektrárny.

Pro zajímavost se můžete podívat zde na rozhovor s generárním manažerem Tesla business unit Andym Keanem.

Zdroj Nvidia a Sprinx Systems

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama