nejvykonnejsi-chladic-v-evrope
Novinka Nejvýkonnější chladič v Evropě

Nejvýkonnější chladič v Evropě

Michal Mitrega

Michal Mitrega

31. 10. 2008 00:00 17

Danamics LM10 je první komerčně dostupný chladič, který chladí pomocí tekutého kovu. Ten má mnohem vyšší tepelnou vodivost než kapaliny, které se používají v heatpipe trubičkách.

Reklama

Chladič stojí na dvou základních složkách - elektromagnetické pumpě a tekutém kovu. Tekutý kov bude velmi pravděpodobně podobný směsi, která se používá na chlazení nukleárních reaktorů. Sloučenina gallia a india má teplotu tání kolem 10-15°C a vysokou tepelnou vodivost. Gallium je ale velmi drahé. Dá se proto předpokládat, že bude nahrazeno prvkem s podobnými vlastnostmi.

Nejvýkonnější chladič v Evropě
i Zdroj: PCTuning.cz

Elektromagnetická pumpa nepoužívá žádné pohyblivé části - proudění kovu se jí daří vyvolat pomocí magnetismu. Obavy o zmagnetizování pevných disků ale nejsou vůbec na místě. Při odběru pod 1W zkrátka není schopná vytvořit tak silné pole, aby to komponenty v počítači nějak ovlivnilo. Pumpa také nevydává žádný zvuk (ale ventilátor, který je u LM10 nutný už ano).

Podle výrobce by měl chladič s tekutým na hlavu porazit všechny vzduchové chladiče a konkurovat množství složitějších vodních řešení. Danamics LM10 byl představený už před třemi měsíci, ale do obchodů dorazí až za půl měsíce. 17.11. ho můžeme očekávat v Evropě, později se přidají i další světadíly.

Zdroj: EPRIM

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama