x58-v-podani-ruznych-firem
Novinka X58 v podání různých firem

X58 v podání různých firem

Michal Kleman

Michal Kleman

29. 9. 2008 00:00 6

Vydání Nehalemu se blíží kvapným krokem a s ním příjde i nový severní můstek, známý jako Tylersbourg nebo Intel X58. Dnes se podíváme na tři desky z dílen Foxconnu, ECS a Intelu.

Reklama

Desky pro Nehalem jsme již měli možnost vidět, šlo o modely z návrhářských prken nějvětších společností, a to ASUS, Gigabyte a MSI. Dnes máme možnost prohlédnout si další tři luxusní desky pro procesory Bloomfield s paticí LGA 1366. Začneme s deskou Foxconn Renaissance, půjde o model z řady Digital-Life.

X58 v podání různých firem
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak můžete vidět na obrázku, deska má opravdu netradiční chlazení. Zvláštní chladič severního můstku je propojen pomocí heatpipe k pasivu mosfetů a jižní můstek této desky si vystačí s malinkým kouskem kovu. Uvidíme, jak se toto odrazí na teplotě čipů. High-end Foxconnu má čtyři PCIe x16 sloty a přídavné karty můžete také zapojit do PCIe a PCI konektorů. Disky připojíte až k osmi SATA portům, případně přes eSATA rozhraní.

X58 v podání různých firem
i Zdroj: PCTuning.cz

ECS Elite X58B-A má k dispozici pouze dva PCIe x16 sloty pro grafické karty. Proti modelu Foxconnu má také o dva SATA porty méně, naopak přibyl jeden PCIe x1 a PCIe x4 slot. Chlazení je provedeno tradičně a zaujme mnohem méně než u předchozí zmiňované desky, na druhou stranu je možné že bude efektivnější a teplota čipů bude nižší.

X58 v podání různých firem
i Zdroj: PCTuning.cz

"Základovka" intelu vás jistě na první pohled zaujme - jsou zde jinak umístěny sloty pro operační paměť. Ty se při umístění ve skříni dostanou nad procesor, takže teoreticky budou paměťové moduly mnohem více zahřívány. Také si všimněte, že deska má čtyři sloty pro RAM - podporuje pouze dual-channel zapojení OPRAVA: Čínský server Expreview informuje, že triple-channel zapojení bude umožněno při osazení všech modrých slotů. PCIe sloty pro grafické karty jsou na této desce také pouze dva, no většině lidí to zjevně stačí.

Podle ePRIM

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama