nekolik-stripku-z-trhu-zakladnich-desek
Novinka Několik střípků z trhu základních desek ...

Několik střípků z trhu základních desek ...

Z. Obermaier

Z. Obermaier

25. 9. 2008 00:00 20

Kolem základních desek je nyní krapet rušno, a čeká nás řada novinek. Chcete vědět kdy přijdou první desky Core i7, nebo kdy konečně NVIDIA vydá nForce 730i pro Intel? Také se chystají slevy a modelové novinky s stávajícími čipsety.

Reklama
Několik střípků z trhu základních desek ...
i Zdroj: PCTuning.cz

Začněme čipsetovou novinkou od NVIDIA. Tou je čipová sada nForce 730i, která se objeví na pultech ve dvou provedeních. Původně měly být desky uvedeny včera, nakonec je ale launch posunut na 15.10. Kolem uvedení je krapet zmatek a není ani jisté, kteří výrobci desky na trh vůbec přinesou. S jistotou mohu potvrdit desky od Asus a referenční modely od EVGA ... nad ostatními výrobci je dosud otazník. Gigabyte je prý neuvede vůbec ...

Několik střípků z trhu základních desek ...
i Zdroj: PCTuning.cz

Asus desek s tímto čipsetem prý bude mít několik, odstupňovaných cenou. Na obrázku vidíme jednu z těch nejvyšších modelů - P5N7A-D. Kompletní řada má čítat asi šest modelů. Pojďme se na desku podívat podrobněji ... Čipová sada se skládá pouze z jediného čipu - severního můstku. V něm se skrývá nejvýkonnější integrovaná grafika na trhu - GeForce 9400. Specialitou je také SAS řadič pro pevné disky v ultra rychlém RAID poli. Provozovat klasické SLI deska neumožňuje, pojďme na specifikace obou čipsetů:

Několik střípků z trhu základních desek ...
i Zdroj: PCTuning.cz

Obě řešení se mnoho neliší, pouze parametry integrovaného GPU jsou jiné. Rychlejší verze v sobě nese GF 9400 na frekvenci GPU 580MHz a shadery na 1500MHz. Pomalejší řešení má frekvence nižší. Oba čipy mají 16 SP procesorů. Nejdůležitějšími parametry jsou "Hybrid" funkce. Desky budou umožňovat zcela odpojit diskrétní grafickou kartu od napájení, a tím docílit její nulové spotřeby. V případě požadavku na výkon, spojí integrovaná a diskrétní karta své síly v Hybrid SLI.

Důležitá je podpora PhysX a CUDA na integrované kartě. Integrovaná GeForce 9400 totiž podporuje počítání fyziky a zpracování videa skrze Shader procesory. Můžete tedy osadit jednu grafiku do PCIe slotu - ta bude počítat scénu ve hře a integrovaná GF 9400 bude počítat fyziku PhysX. Ve výstupech desky nebudou chybět HDMI a DisplayPort.

Logika severního můstku pro procesory se nijak nevymyká dnešním standardům. Podporovaná je sběrnice 1333MHz (po přetaktování i 1600MHz). Paměti bude možné osadit DDR2 i DDR3. Zde záleží na výrobci desek, co zvolí. Čipset neumožňuje SLI a tak desky ponesou zřejmě pouze jeden PEG port. Na tento čipset se dlouho čekalo, neboť konečně přináší technologii Hybrid Power i na platformu Intel. U nás se na recenzi desky můžete těšit ihned v den vydání.

Několik střípků z trhu základních desek ...
i Zdroj: PCTuning.cz

Od platformy Core 2 se přesuňme k netrpělivě očekávanému nástupci. Na obrázku si prohlédněte desku pro Core i7 od MSI. Jde o model ECLIPSE a my vám tuto desku, spolu s recenzí našeho "Nehalemu" také předvedeme - je jich v ČR již několik. Ptáte se kdy to bude? Oficiální uvedení nové generace Intel Core i7 proběhne na začátku listopadu. Od konce října bude ale možné desky najít na pultech, to potvrdilo i několik hlavních výrobců. To se podoobá celkem běžnému schématu, kdy se desky dostávají na trh dříve než jsou čipsety Intel oficiálně představeny veřejnosti (stalo se to s P35, X48 a P45 Express). Již za měsíc se tedy několik modelů objeví i v našich obchodech. Mezi prvními bude Gigabyte se dvěma modely, Asus se třemi a MSI se dvěma. Na závěr tedy souhrn novinek v oblasti základních desek, pouze v bodech:

  • Desky s nForce 730i se objeví 15.10 (určitě od Asus)
  • Gigabyte zlevňuje desky s P45 Express a uvádí novou řadu Ultra Durable 3 s tímto čipsetem
  • Také Asus zlevňuje desky s P45 Express - jako přípravu na uvedení desek pro Core i7
  • První desky pro Core i7 se objeví na konci října v obchodech
  • Levnější Core i7 Model Gigabyte GA-EX58-DS5 by měl stát kolem 5000Kč s DPH.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama