preview-foxconn-concerto-g45
Novinka Preview Foxconn Concerto G45

Preview Foxconn Concerto G45

Jaroslav Lexa

Jaroslav Lexa

15. 9. 2008 00:00 4

Před dvěma roky by po foxconnu štěkl leda tak pes. Postupem času rostla produkce a rozšiřoval se i výběr. Právě dnes je na internetu k dostání hned několik preview základovky Concerto G45 a my se pojďme na jedno z nich podívat..

Reklama

Musím předeslat že se nejedná o finální desku, veškerý text tak prosím berte jako orientační (se solidní dávkou jistoty :).

Preview Foxconn Concerto G45
i Zdroj: PCTuning.cz

Deska je postavena na chipsetu G45 s GMA X4500HD. To nabízí v ceně desky podporu i takových vychytávek jako je HDMI, DisplayPort, DVI nebo také DirectX10. Mimo to je na desce zajímavé ještě to, že podporuje i procesory vyrobené 45nm procesem, dále dva PCI Express x16 sloty a za zmínku stojí i dva banky pro DDR2 a dva banky pro DDR3 operační paměti. Možnost volby pamětí si vybírá daň v tom, že nového foxconna lze osadit pouze 4GB RAM (2x2GB).

Při pohledu na černo-kaštanové PCB se mi chce skoro až rozjímat nad krásami některých kousků HW. Celý koncept je vymyšlen tak, aby se ani čtvrtá generace chipsetů od Intelu nemusela chladit aktivně a na desce je tak k vidění chladící heatpipe kaskáda, která vede od jižního můstku k severnímu, a končí až u 6-ti fázové napájecí kaskády procesoru. Layout je promyšlený, všechno je právě tam kde by u kvalitních a hlavně dražších desek být mělo. Bystrému oku neuniknou třeba pevné kondenzátory, nebo příhodně natočené SATA porty.

Výrobek je "hezky zabalen", ale to není zárukou toho jestli skutečně něco kloudného umí. Proto si pojďme přiblížit možnosti BIOSu:

  • frekvence FSB: 100-999MHz v krocích po 1MHz
  • frekvence PCIE: 100-250MHz v krocích po 1MHz
  • napětí CPU VREF: 1.218V - 1.848V
  • napětí CPU VTT: 1.2V - 2.46V
  • napětí severního můstku: 1.125V - 2.448V
  • napětí DRAM (DDR3): 1.5V - 2.445V
  • napětí DRAM (DDR2): 1.8V - 3.02V
    Deska, ač je v BIOSu jakkoliv zajímavá, není dnes schopna jakéhokoliv slušnějšího přetaktování. Problémy se stabilitou systému byly už při 400MHz FSB a to je na OC hody skutečně málo. Nutno mít na paměti, že se jedná o "beta desku".

    Ze syntetických testů jsem vybral 3DMark Vantage a z jediné hry padla má volba na Crysis. Grafy ve kterých jsou i konkurenti následují:

    Doufejme, že se do vydání podaří Foxconn Concerto G45 pořádně vyladit. Kdyby tenhle solidní základ zůstal nevyužit, byla by to velká škoda.

    Zdroj: tweaktown
  • Reklama
    Reklama

    Komentáře

    Nejsi přihlášený(á)

    Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

    Rychlé přihlášení přes:

    Google Seznam
    Reklama
    Reklama