hra-spore-je-hit
Novinka Hra Spore je hit

Hra Spore je hit

Jaroslav Lexa

Jaroslav Lexa

15. 9. 2008 00:00 17

Hry se kradly už za doby 5.25" disket a kradou se dodnes. Není žádným tajemstvím, že s rozmachem internetu se možnost těchto činů znásobila a vedla až k dnešní "překvapivé" zprávě. Roztomilé hříčky Spore se ukradlo už půl milionu.

Reklama

Will Wright, duchovní otec veleznámých herních sérií The Sims a Sim City je i designérem Spore, která vznikla pod křídly Electronic Arts. V doslova vývojové strategii má hráč za úkol ovlivňovat celou civilizaci od jejích prvních buňek. Výmluvné jsou názvy fází hry: Buněčná, Živočišná, Kmenová, Městská a Civilizační a jako poslední Vesmírná. Pro bližší obrázek můžete shlédnout video přechodu z živočišné na kmenovou část.

Známé jméno, nějaký ten marketing a silný distributor by mělo být zárukou slušného výdělku. Druhou stranou mince jsou již zmíněné krádeže. Za nimi stojí paradoxně Správa digitálních práv aka DRM. Těmito technikami se chrání obsah proti kopírování - týká se nejčastěji hudby, obrazového umění, počítačových her, videoher a filmů. Systém se však často střetává s nevolí ochránců občanských svobod a hlavně uživatelů, kterým DRM znemožňuje vytvářet záložní kopie svých cédéček. Všeobecně se ukazuje, že právě DRM přispívá k šíření pirátství i do těch domácností, kde by se hra bývala zakoupila. Strašák DRM ovšem přesměruje potencionálního zákazníka z obchodu na torrenty.

Kolik stojí Spore? Dejme tomu ~1000Kč a vy, coby uživatel máte možnost nainstalovat hru pouze třikrát. Na tomto místě se opravdu musím sám sebe ptat, jestli je dobré přesouvat kontrolu používání médií na mediální průmysl. Nemá. Nejde jim to. Spore se od druhého září stačilo ukradnout přes půl milionu a číslo nezastavitelně stoupá. Na The Pirate Bay byla tato hra dokonce nejstahovanějším torrentem týdne, což je pro hru unikát. Co dodat, do kolonky nejpirátěnější hra historie můžeme napsat Spore.

Zdroj:

guru3d
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama