cell-konecne-v-pocitaci
Novinka Cell konečně v počítači

Cell konečně v počítači

Michal Kleman

Michal Kleman

10. 9. 2008 00:00 12

Když se řekne Cell, jistě se velké části z vás vybaví konzole PlayStation 3. Tento procesor (nebo lépe tato architektura) má však více možností využití a nyní bude k dispozici i do vašeho osobního počítače.

Reklama

Jedním z vývojářů architektury Cell je i společnost Toshiba. Pokud si vzpomenete, Toshiba již jeden produkt s takovýmto mikročipem vydala - byl to multimediální notebook Qosmio G55 (čtěte zde). Nyní se ten samý čip z továren Toshiby octne na přídavných kartách pro počítače.

Cell konečně v počítači
i Zdroj: PCTuning.cz

Karty Leadtek PxVC1100 ponesou kromě Spurs Enginu 1000 (jak je označován procesor) také 128MB paměti XDR Rambus o taktu 1,6GHz. Celá karta je určená do slotu PCIe x1. Spotřeba samotného procesoru s taktem 1,5GHz by se měla pohybovat mezi 15 až 20W.

A k čemu že je takováta přídavná karta? Jde o řešení pro zrychlení práce s videem, především pak s tím ve vysokém rozlišení (Full HD). Čip SpursEngine je také výtečným pro konvertování videa z formátu do formátu, zajímavá je také možnost zlepšení kvality obrazu. Z videa s nižším rozlišením dokáže tento čip udělat "HD film". Počítejte s tím, že obraz stejně nebude úplně dokonalý, ale jistě bude lepší, než při použití nějakého nespecializovaného akcelerátoru.

Práce s videem je také z velké části závislá na softwarové podpoře. Tu tento produkt zatím bohužel nemá, ale již brzy by se měly na trhu objevit programy společností Corel a Cyberlink.

Podle ePRIM a X-Bit Labs

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama