blu-ray-je-posledni-opticky-format
Novinka Blu-Ray je poslední optický formát

Blu-Ray je poslední optický formát

Ctibor

Ctibor

3. 9. 2008 00:00 15

Podle firmy Sony je velmi pravděpodobné, že "modrý disk" bude posledním úložným optickým médiem, které spatřilo světlo světa.

Reklama

Představitel firmy Sony sdělil, že pokud v budoucnosti budeme přecházet na nový úložný formát, jistě se nebude jednat o optický disk. Podle firmy totiž již není možné vyvinout kratší laser. Nové médium bude muset údajně úplně změnit svou fyzikální povahu. Blu-ray disk je tak podle Sony pravděpodobně posledním optickým médiem, které by s námi však mělo vdržet poměrně dlouhou dobu. Pro dnešní účely je tato technologie víceméně dostačující. Současná maximální kapacita 50GB prozatím plně vyhovuje požadavkům Full HD filmů s rozlišením 1920x1080. Ale to se může velmi rychle změnit. Ať už například více interaktivními funkcemi, které budou vyžadovat více prostoru či jednoduchým zvýšením rozlišení. Některé společnosti již experimentují s tzv. Super Hi-Vision Video technologií, která umožňuje až maximální rozlišení 7680x4320, což v překladu znamená datový tok 600Mb/s, narozdíl od Blu-ray se 40Mb/s.

Blu-Ray je poslední optický formát
i Zdroj: PCTuning.cz

Firma Sony je však momentálně více než optimistická. Společnosti jako Pioneer či TDK již déle pracují na zvýšení kapacity modrého disku, což by jistě vedlo k delší životnosti tohoto formátu. Sony má již údajně k dispozici i kousky s 400GB datové kapacity a není tedy prozatím nutné, strachovat se o brzký konec této technologie.

Dále si stačí už jen vzopmenout na slova patentového komisaře Charlese H. Duella: "Vše, co může být vynalezeno, již bylo vynalezeno." na konci 19.století. Bude tedy Blu-ray disk skutečně posledním optickým médiem? Jen možná.

Zdroj: X-Bit Labs

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama