vydani-britskeho-hackera-opet-odlozeno
Novinka Vydání britského hackera opět odloženo

Vydání britského hackera opět odloženo

Stančík Martin

Stančík Martin

22. 8. 2008 00:00 20

Evropský soudní dvůr požádal Velkou Británii, aby nevydávala Garyho McKinnona, který podle všeho stál za počítačovými útoky na USA.

Reklama

McKinnon podal k evropskému soudu stížnost s tím, že vězení v USA jsou "nelidská." Muž britské národnosti je viněn z "největších hackerských útoků všech dob" - naboural se do systémů Pentagonu, Americké armády, Námořnictva a NASA. Hledal prý informace o UFO a způsobil škodu ve výši 700 000 dolarů.

V jednom případě (chvíli po 11. září 2001) dokonce znemožnil činnost námořního obranného systému ve státě New Yersey. Vrátit systémy zpět do činnosti armádu stálo měsíc práce. Ve svém prohlášení tento týden Evropský soud pro lidská práva uvedl, že potřebuje čas, aby prošetřil podmínky v amerických vězeních.

McKinnon na to má právo podle smlouvy v rámci Evropské unie, podle které nesmí občan být držen "v nelidských a degradujících podmínkách." McKinnonovi právníci argumentovali, že ve Spojených státech by se k němu ihned stavěli ne jako k obžalovanému, nýbrž usvědčenému. Americká strana je ochotna snížit trest na čtyři roky, pokud se McKinnon přizná - v opačném případě může ve vězení skončit až na 70 let.

Zdroj: Betanews

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama